Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Poslodavac vas odbija? Evo kako ipak pridobiti njegovu pažnju

Nitko ne želi doći u neugodnu situaciju da vas mora odbiti, pogotovo ako ste zaista bili korentni, profesionalni i simpatični, stoga neke fraze naprosto znače da sugovornik ide linijom manjeg otpora.

Nitko ne želi doći u neugodnu situaciju da vas mora odbiti, pogotovo ako ste zaista bili korentni, profesionalni i simpatični, stoga neke fraze naprosto znače da sugovornik ide linijom manjeg otpora.

Ako ste, u potrazi za poslom, barem jednom u životu samoinicijativno kontaktirali poslodavca ili ste se prijavili na oglas, a niste dobili povratnu informaciju zbog čega ste preuzeli inicijativu, vjerojatno ste se suočili s nekom od ovih “odbijenica”:

Trenutno ne zapošljavamo nove ljude.

Samo se prijavite online.

Trenutno sam u gužvi, ne mogu razgovarati.

Samo mi pošaljite svoj životopis.

Ne trebamo nikog takvog profila.

Ja se ne bavim takvim poslovima, kontaktirajte naš Odjel za ljudske potencijale.

Nemojte nas zvati. Mi ćemo zvati vas.

MojPosao donosi sedam tipičnih oblika ‘izvlačenja’ na koja ćete naići u potrazi za poslom. Iza ovih rečenica obično se krije nešto sasvim drugo.

Zašto jednostavno ne kažu „Ne“?

Nitko ne želi doći u neugodnu situaciju da vas mora odbiti, pogotovo ako ste zaista bili korentni, profesionalni i simpatični, stoga neke fraze naprosto znače da sugovornik ide ‘linijom manjeg otpora’.

„Trenutno ne zapošljavamo nove ljude.“ u pravilu nikada nije istina. Ako je u pitanju veća tvrtka sigurno zapošljavaju – možda ne na toj radnoj poziciji, već na drugoj i/ili u drugoj županiji, regiji, državi.

„Samo mi pošaljite svoj životopis.“ obično je pokušaj sugovornika da vas ‘skine’ s telefona. Isto vrijedi i za „Trenutno sam u gužvi, ne mogu razgovarati.“

Zašto želite prevladati ove zapreke?

Vi tražite posao, ali ponekad ćete do cilja morati doći ‘zaobilaznicom’. Vaš primarni cilj tijekom razgovora mora biti: potaknuti dijalog, dati priliku poslodavcu da vas upozna i zapamti, a ne nagovarati poslodavca da vas pozove na razgovor ili zaposli.

Na ovaj način možda nećete ostvariti svoj primarni cilj, ali već ste mu par koraka bliže. To je prednost koju ostali kandidati nemaju.

Kako zadržati pažnju sugovornika?

Ako vam netko kaže da trenutno ne zapošljava nove ljude, nemojte inzistirati na činjenici da ‘tražite posao’, zahvaliti na vremenu i završiti s razgovorom već pokušajte iskoristiti priliku za dodatne informacije. Primjerice:

Izgovor: Trenutno ne zapošljavamo nove ljude.

Odgovor: Nema problema. Možete li mi, molim vas, dati savjet: što bih mogao napraviti, ako želim pronaći posao u tom području?

Na taj način sugovornika umirujete jer mu dajete do znanja da ga nećete gnjaviti sa svojim zahtjevom, a istovremeno mu laskate (tražite savjet), otvarate mogućnost dijaloga i tko zna, možda doznate da zaista trenutno ne zapošljavaju, ali da se uskoro otvara natječaj za koje drugo radno mjesto u kojem ste kompetentni. Dakle, maksimalno iskoristite priliku za razgovor, čak i ako ne ide u smjeru koji bi vam najviše odgovarao.

Neki dobri primjeri

Izgovor: Samo se prijavite online.

Odgovor: Zapravo, planiram se prijaviti i kroz Vaš internetsku stranicu, ali sam Vas htio zamoliti da mi pružite malo detaljnije informacije o samom poslu.

Izgovor: Trenutno sam u gužvi, ne mogu razgovarati.

Odgovor: Zaista ću biti jako kratak.

Izgovor: Samo mi pošaljite svoj životopis.

Odgovor: Odlično. Možete li mi dati svoju adresu? Poslat ću Vam dok još razgovaramo.

Izgovor: Ne trebamo nikog takvog profila.

Odgovor: Nema problema. Možete li mi, molim vas, dati savjet: što bih mogao napraviti, ako želim pronaći posao u tom području?

Izgovor: Ja se ne bavim takvim poslovima, kontaktirajte naš Odjel za ljudske potencijale.

Odgovor: Uredu, a s kim bih mogao razgovarati o tome, ako mi možete preporučiti? Mogu li se pozvati na Vas, da ste me uputili?

Izgovor: Nemojte nas zvati. Mi ćemo zvati vas.

Odgovor: Odlično, nema problema. Ali, ukliko se slučajno ne čujemo, kada bih mogao ponovo nazvati i provjeriti ima li kakvih promjena? Dva tjedna? Mjesec? Kada bi bilo najbolje?

Zapamtite, vaši odgovori ne moraju biti logični. Ponekad nije loše napraviti se ‘bedast’ i skrenuti temu u smjeru koji će sugovorniku više odgovarati, a vama svejedno pružiti dodatne korisne informacije i priliku za dijalog.

Jednom kada će tvrtka doista zapošljavati, uvijek ćete moći ponovo nazvati i podsjetiti sugovornika da ste već imali prilike razgovarati. Na taj način već ste korak ispred ostalih kandidata ili barem na putu da  dobijete dragocjeni kontakt koji vas može preporučiti nekom drugom poslodavcu, koji traži osobu vašeg profila.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Komentari

Volonteri iz udruge su ispričali svoja volonterska iskustva u sudjelovanju na aktivnostima udruge u sklopu projekta Ojačaj me da jačam druge koji završava 21.6.2023.

Marketing i prodaja

Prodaja je samo jedan dio dobre poslovne priče.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.