Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Poslodavci će morati davati potvrdu o neisplati plaća

Iako je neizdavanje potvrde o neisplati plaća ostalo u sferi prekršaja, poslodavcima se neisplata plaća zbog loših ekonomskih prilika neće oprostiti ako radnicima ne izdaju takvu potvrdu, izvijestio je jučer ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predstavljajući konačni tekst izmjena Kaznenog zakona (KZ) u Hrvatskom saboru.

Iako je neizdavanje potvrde o neisplati plaća ostalo u sferi prekršaja, poslodavcima se neisplata plaća zbog loših ekonomskih prilika neće oprostiti ako radnicima ne izdaju takvu potvrdu, izvijestio je jučer ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predstavljajući konačni tekst izmjena Kaznenog zakona (KZ) u Hrvatskom saboru.

Naime, izmjenama KZ-a koje bi na snagu trebale stupiti od Nove godine, neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca. Taj se izuzetak, po jučer predstavljenom zakonskom tekstu, neće primjenjivati na poslodavce u poteškoćama koji radnicima ne izdaju obračun plaće iz kojega je vidljivo da zarađena plaća nije i isplaćena.

Vladinu intervenciju u konačni tekst laburist Dragutin Lesar protumačio je kao pristajanje na argumente Hrvatskih laburista, koji su u prvom čitanju tražili da se neizdavanje obračuna plaće tretira kao zasebno kazneno djelo. Upozorio je da Vladino rješenje neće omogućiti radnicima da dođu do zarađenih plaća jer bez obračuna plaće ne mogu pokrenuti ovršni postupak izravno putem Fine, nego moraju poslodavca prijaviti kazneno za neisplatu plaća i prekršajno za neizdavanje obračuna plaće.

“Nije nam cilj kazneno goniti poslodavce i stavljati ih u zatvor”, rekao je Lesar ali i upozorio da radnici bez obračuna plaće pred sudom moraju dokazivati kolika im je zarađena plaća. Uvjeren je da bi prijetnja kaznenim progonom poslodavce natjerala da u svakom slučaju izdaju obračun plaće. “Koga to štitite, što je to da prema njima nemamo hrabrosti reći da su počinili dvostruko kazneno djelo”, upitao je Lesar ministra, ocijenivši da predloženo rješenje pogoduje poslodavcima koji radnicima ne isplaćuju plaću, dok sebi kupuju skupocjene automobile.

Ministar Miljenić ostao je, međutim, pri stavu da neizdavanje potvrde o plaći treba biti prekršaj, a ne kazneno djelo. “Sami ste rekli da ne želite slati poslodavce u zatvor, ali upravo to birate”, spočitnuo je Miljenić Lesaru. S tim je suglasan i Peđa Grbin (SDP), koji je protumačio da će uskrata obračuna predstavljati otegotnu okolnost poslodavcima koji nisu isplatili plaću, a izdavanje obračuna olakotnu okolnost poslodavcima koji tu plaću nisu isplatili iz ekonomskih razloga.

Ana Lovrin (HDZ), upozorila je, međutim, da će činjenicu da mu nije izdan obračun plaće radnik morati dokazivati u prekršajnom postupku. Većina oporbenih klubova i dalje je protiv prebacivanja posjedovanja droge za osobnu uporabu iz kaznene u prekršajnu sferu. “HDZ-ov stav je jasan – droga je zlo, uništava pojedinca, obitelj i cijelu zajednicu. Njezinom inkriminacijom može se postići rezultat u generalnoj prevenciji, da se poruči da je konzumacija droge široko zlo i da se mladoj populaciji kaže da se suzdrži od konzumacije droge jer joj prijeti oštra osuda društva, pa i kaznenom sankcijom”, poručila je Lovrin.

Vladajuće je pozvala da u tom smislu više ne šire “mantru” kako se tim zakonskim rješenjem želi spriječiti kažnjavanje i stigmatizacija mladih zbog sadnje jedne stabljike marihuane ili pušenja jednog džointa. Napomenula je kako su sudovi i državna odvjetništva i do sada institutom beznačajnog kaznenog djela mogli odustajati od kaznenog progona.

Protiv izmjena je i HDSSB, a Dinko Burić vladajućima je poručio kako je predložena dekriminalizacija posjedovanja droge samo put u opću legalizaciju.

Hina

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Ne ogovarajte bivšeg poslodavca. Kakva vam je to fotografija na Facebooku? Što od sadržaja 'dijelite'? Koliko vaš CV odgovara istini?

Ljudski resursi

U najnovijem istraživanju, MojPosao je doznao koji su naši najčešći razlozi za davanje otkaza i gdje se krije točka 'pucanja' nakon koje više nema povratka.

Edukacija

Nekolicina koja je sretna, poslovno i privatno, putem su naučili ključne načine koji im pomažu da ostvare uspjeh gdje ga žele i ubuduće. Zapravo,...

Izdvojeno

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.