Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Posloprimci ne varaju, životopis pokazuje stvarno radno iskustvo

Najveći broj ispitanika, njih 71 posto, ustvrdilo je da nikada nije ‘uljepšavalo istinu’ u životopisu. Oni uglavnom smatraju da nema smisla lagati jer istina kad-tad izađe na vidjelo.

Najveći broj ispitanika, njih 71 posto, ustvrdilo je da nikada nije 'uljepšavalo istinu' u životopisu. Oni uglavnom smatraju da nema smisla lagati jer istina kad-tad izađe na vidjelo.

Predsjednik uprave internetskog diva Yahoo-a Scott Thompson, nedavno je bio prisiljen dati ostavku jer je otkriveno da je lagao u životopisu. Kakve su navike hrvatskih posloprimaca kada je riječ o ‘uljepšavanju istine’ u životopisu, otkrio je portal MojPosao u anketi provedenoj na 400 ispitanika.

Najveći broj ispitanika, njih 71 posto, ustvrdilo je da nikada nije ‘uljepšavalo istinu’ u životopisu. Oni uglavnom smatraju da nema smisla lagati jer istina kad-tad izađe na vidjelo. Uostalom, kada se laže, dodaju, stalno o tome treba voditi računa, što je prestresno. Dodaju i da su podaci u životopisima lako provjerljivi pa u slučaju laganja poslodavac samo može izgubiti povjerenje u kandidata. Neki od njih ističu i da imaju dovoljno ‘jak’ životopis pa im ‘uljepšavanje’ nije potrebno.

“Mislim da to nema smisla jer na poslu će sve sposobnosti i karakter zaposlenika doći do izražaja i poslodavac će shvatiti kakvu je osobu zaposlio”, smatra jedan ispitanik, dok jedna ispitanica kaže: “Nemam razloga napisati nešto što nisam radila i nije me sramota priznati da nešto ne znam. Radije ću reći kako sam spremna naučiti i dati sve od sebe da posao najbolje odradim”.

Međutim, 23 posto ispitanika razmišlja drugačije i priznaju da su ‘uljepšavali istinu u životopisu’. Iako, uglavnom kažu, nisu pretjerivali, neke su stvari, poput radnog iskustva, prikazali drugačije, ovisno o procjeni potreba samog poslodavca. “To je normalno, naravno pod time ne mislim na laž, nego na prezentaciju sukladno potrebama potencijalnog poslodavca”, komentirao je jedan ispitanik.

Neki od njih smatraju i da poslodavci uljepšavaju i svašta obećaju u oglasima pa nema razloga da to ne rade i kandidati. “Mislim da će mi se na taj način pružiti veće šanse za dobivanje posla. Jer kako nekome pokazati koliko si sposoban i dobar radnik ako ne dobiješ priliku to pokazati na licu mjesta. A možda ih uljepšavanje potakne da me zaposle”, komentirao je jedan ispitanik.

Da su nešto u životopisu prešutjeli priznalo je 6 posto ispitanika. Uglavnom se radi o studentskim poslovima, onima koji nisu bitni za razvoj karijere, ili pak onima koje su radili ‘na crno’. “Uglavnom navedem relevantne podatke. Ako se javljam za posao u nastavi, ne navodim da sam lijepila pločice. Ako mi je nešto nelogično i ne odgovara kontekstu, ne spominjem to”, navela je jedna ispitanica.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.