Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Povećanje zaliha u industriji za 1,7 posto na godišnjoj razini

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima na kraju svibnja ove godine bile su manje za 0,4 posto u odnosu na kraj travnja ove godine. U usporedbi sa zalihama na kraju svibnja prošle godine, ipak su veće za 1,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima na kraju svibnja ove godine bile su manje za 0,4 posto u odnosu na kraj travnja ove godine. U usporedbi sa zalihama na kraju svibnja prošle godine, ipak su veće za 1,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U odnosu na stanje prosječnih zaliha gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u 2008., na kraju svibnja ove godine zalihe su bile veće za 1,7 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, rast zaliha na mjesečnoj je razini u svibnju u odnosu na travanj zabilježen kod energije (10,5 posto) i kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (4,8 posto). Istodobno, zalihe su pale kod gotovih industrijskih intermedijarnih proizvoda (2,9 posto), kapitalnih proizvoda (2 posto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,2 posto).

Pad zaliha u industriji

Na godišnjoj razini, zalihe su na kraju svibnja veće samo kod gotovih intermedijarnih proizvoda (8,6 posto), a kod svih ostalih glavnih industrijskih grupacija bilježi se pad zaliha, kod trajnih proizvoda za široku potrošnju za 18,7 posto, energije za 12,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4 posto i kapitalnih proizvoda pad za 0,8 posto.

U prerađivačkoj industriji zalihe su na mjesečnoj razini manje za 0,7 posto, a na godišnjoj razini veće su za 2,4 posto. Najveće povećanje zaliha na godišnjoj razini bilježi se u preradi drva, i to za 61,2 posto.

Tehničke robe više za 47 posto

U proizvodnji računala, elektroničkih i optičkih proizvoda zalihe su povećane za 47 posto, a u kemijskoj industriji i proizvodnji električne opreme za oko 20 posto.

Najveći pak pad zaliha, za 44,5 posto u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine zabilježen je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, potom u proizvodnji namještaja (43 posto) te u metalskoj industriji (33,7 posto).

Napisao

Pročitajte još:

Industrija

WDG promet, tvrtka u vlasništvu obitelji hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 milijuna eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza...

Lifestyle

Moderni ratovi nisu se vodili samo na bojišnicama.

Ekonomija

Uz sve poznate probleme domaćeg gospodarstva, na problem nedostatka radnika i zaposlenosti, mnogi od kreatora gospodarske politike, nisu računali i razmišljali o nečemu kao...

Energetika

Nakon šest tjedana vrlo povoljnih kretanja cijena goriva, u utorak je došlo do značajnog poskupljenja. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 u utorak...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.