Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Praćenje posjetitelja i njihovih utjecaja na okoliš – primjeri najbolje prakse u odabranim zemljama Europske unije

Radionica je pružila uvid i u korištenje modernih tehnologija poput akustičnih senzora, kamera za divlje životinje i UAV-ova (bespilotnih letjelica) za praćenje utjecaja posjetitelja na okoliš.

Projekt “HUMANITA – Interakcije čovjeka i prirode i utjecaji turističkih aktivnosti na zaštićena područja”, sufinanciran iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2021. – 2027., krenuo je s provedbom 1. travnja 2023. godine, a već je u prvim mjesecima svoje provedbe započeo s postizanjem zacrtanih rezultata. Naime, projektni partneri (11 projektnih partnera iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Slovačke) su 29. lipnja 2023. godine organizirali i održali radionicu dobre prakse pod nazivom „Praćenje posjetitelja i njihovih utjecaja na okoliš“.

Radionica se organizirala u online obliku u svrhu upoznavanja s dobrim praksama u praćenju posjetitelja i njihovih utjecaja na okoliš te u svrhu postavljanja smjernica projektnim partnerima za njihove daljnje aktivnosti praćenja utjecaja turista na okoliš unutar zaštićenih područja.

Ovo događanje je rasvijetlilo praćenje ponašanja posjetitelja i istražilo nove tehnologije i metode za praćenje utjecaja posjetitelja na dobrobit dragocjenog prirodnog okoliša. Primjerice, integriranjem podataka o automatskom brojaču posjetitelja s dobrovoljnim geografskim informacijama s mobilnih uređaja dobivaju se neprocjenjivi uvidi u obrasce kretanja posjetitelja. Ovo spajanje podataka omogućit će razvoj učinkovite strategije upravljanja ovim podacima, a pravilno upravljanje digitalnim podacima pomaže ublažiti potencijalno štetno širenje posjetitelja u osjetljivim područjima.

Radionica je pružila uvid i u korištenje modernih tehnologija poput akustičnih senzora, kamera za divlje životinje i UAV-ova (bespilotnih letjelica) za praćenje utjecaja posjetitelja na okoliš. Ovi napredni alati pomažu procijeniti učinke na divlje životinje, vegetaciju i eroziju, osiguravajući sveobuhvatno razumijevanje dinamike čovjeka i prirode, zbog čega su tijekom radionice prikazani i primjeri studija slučaja i dobre prakse koji su uspješno primijenili ove tehnologije. Upravo ova razmjena iskustva i uvida na radionici poslužit će kao dugoročno vrijedni resursi za sve sudionike, potičući njihovu suradnju i razmjenu znanja, ne samo u projektu HUMANITA, već i u njihovom budućem svakodnevnom radu. Ovakvi multiplikativni učinci aktivnosti projekta HUMANITA samo su jedan od elemenata projekta koji će osigurati  doprinos ublažavanju međudjelovanja čovjeka i prirode, utjecaja turističkih aktivnosti na zaštićena područja i zaštiti okoliša.

Ovaj projekt je podržan od strane Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2021. – 2027. uz sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.