Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Praćenje posjetitelja i njihovih utjecaja na okoliš – primjeri najbolje prakse u odabranim zemljama Europske unije

Radionica je pružila uvid i u korištenje modernih tehnologija poput akustičnih senzora, kamera za divlje životinje i UAV-ova (bespilotnih letjelica) za praćenje utjecaja posjetitelja na okoliš.

Projekt “HUMANITA – Interakcije čovjeka i prirode i utjecaji turističkih aktivnosti na zaštićena područja”, sufinanciran iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2021. – 2027., krenuo je s provedbom 1. travnja 2023. godine, a već je u prvim mjesecima svoje provedbe započeo s postizanjem zacrtanih rezultata. Naime, projektni partneri (11 projektnih partnera iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Slovačke) su 29. lipnja 2023. godine organizirali i održali radionicu dobre prakse pod nazivom „Praćenje posjetitelja i njihovih utjecaja na okoliš“.

Radionica se organizirala u online obliku u svrhu upoznavanja s dobrim praksama u praćenju posjetitelja i njihovih utjecaja na okoliš te u svrhu postavljanja smjernica projektnim partnerima za njihove daljnje aktivnosti praćenja utjecaja turista na okoliš unutar zaštićenih područja.

Ovo događanje je rasvijetlilo praćenje ponašanja posjetitelja i istražilo nove tehnologije i metode za praćenje utjecaja posjetitelja na dobrobit dragocjenog prirodnog okoliša. Primjerice, integriranjem podataka o automatskom brojaču posjetitelja s dobrovoljnim geografskim informacijama s mobilnih uređaja dobivaju se neprocjenjivi uvidi u obrasce kretanja posjetitelja. Ovo spajanje podataka omogućit će razvoj učinkovite strategije upravljanja ovim podacima, a pravilno upravljanje digitalnim podacima pomaže ublažiti potencijalno štetno širenje posjetitelja u osjetljivim područjima.

Radionica je pružila uvid i u korištenje modernih tehnologija poput akustičnih senzora, kamera za divlje životinje i UAV-ova (bespilotnih letjelica) za praćenje utjecaja posjetitelja na okoliš. Ovi napredni alati pomažu procijeniti učinke na divlje životinje, vegetaciju i eroziju, osiguravajući sveobuhvatno razumijevanje dinamike čovjeka i prirode, zbog čega su tijekom radionice prikazani i primjeri studija slučaja i dobre prakse koji su uspješno primijenili ove tehnologije. Upravo ova razmjena iskustva i uvida na radionici poslužit će kao dugoročno vrijedni resursi za sve sudionike, potičući njihovu suradnju i razmjenu znanja, ne samo u projektu HUMANITA, već i u njihovom budućem svakodnevnom radu. Ovakvi multiplikativni učinci aktivnosti projekta HUMANITA samo su jedan od elemenata projekta koji će osigurati  doprinos ublažavanju međudjelovanja čovjeka i prirode, utjecaja turističkih aktivnosti na zaštićena područja i zaštiti okoliša.

Ovaj projekt je podržan od strane Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2021. – 2027. uz sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.