Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Industrija

Predanost razvoju gospodarstva bez ugljika

Allianz Grupa značajno proširuje svoju strategiju za klimu te je objavila da je predana tomu da u nadolazećim desetljećima aktivno podržava globalni prijelaz na gospodarstvo s niskim udjelom ugljika.

Allianz Grupa značajno proširuje svoju strategiju za klimu te je objavila da je predana tomu da u nadolazećim desetljećima aktivno podržava globalni prijelaz na gospodarstvo s niskim udjelom ugljika. Allianz je prvo osiguravajuće društvo koje si je postavilo dugoročne ciljeve o klimi, a koji su povezani s ciljem od dva Celzijeva stupnja prema Pariškom sporazumu o klimi. Allianz će do 2040. postupno ukinuti, kako vlasnička ulaganja u industrije koje koriste ugljen, tako i osiguravanje takvih rizika. Osim toga, društvo će do 2040. smanjiti ugljikov otisak svojeg poslovanja tako što će, primjerice, povećati udio obnovljive energije prilikom kupnje električne energije.

Navedeni cilj strategije za klimu jest osigurati da cilj od dva Celzijeva stupnja postane dio svih relevantnih poslovnih aktivnosti Allianz Grupe. Allianz će do kraja godine razraditi temeljne metode i ciljeve u suradnji s partnerima iz svijeta znanosti, civilnog društva i gospodarstva u sklopu neprofitne inicijative za znanstveno utemeljene ciljeve (SBTi). Radi se o nastavku na dobro ustaljeni ESG pristup (zaštita okoliša, socijalne politike i upravljanja) koji društvo primjenjuje.

„Klimatske promjene uzrokuju goleme gospodarske i socijalne rizike. Već sada nanose štetu milijunima ljudi“, objašnjava Oliver Bäte, predsjednik Uprave Allianz SE. „Kao vodeći osiguravatelj i ulagač želimo promicati prijelaz na gospodarstvo koje pogoduje klimi.“ Države cijeloga svijeta usuglasile su se 2015. godine oko toga da se globalno zagrijavanje zadrži ispod dva Celzijeva stupnja kako bi se spriječili ozbiljni rizici do kojih dovode klimatske promjene. Allianz isto tako financira obnovljive izvore energije i na taj način podržava dugoročnu transformaciju te je svjetski predvodnik u pružanju specijalističkog osiguranja za postrojenja koja proizvode obnovljivu energiju.

Kada je riječ o ulaganju premija njihovih osiguranika, Allianz kao jedan od svojih dugoročnih ciljeva navodi strukturiranje svojih utrživih ulaganja u sve sektore s visokim udjelom ugljika tako da budu klimatski neutralna. Društva koja tijekom nadolazećih desetljeća ne uspiju svoje emisije stakleničkih plinova prilagoditi cilju o dva stupnja postupno će se ukloniti iz portfelja. To će se provoditi, primjerice, aktivnim dijalogom s tvrtkama i zahtjevima za dugoročne ciljeve o zaštiti klime, a na način koji nalikuje pristupu za praćenje ESG-a koji se već primjenjuje na društva s visokim ESG rizikom. „Uvjereni smo da će ovaj pristup dugoročno dovesti do dodatnog poboljšanja profila rizika/prinosa u našem portfelju te će osnažiti naš položaj kao naprednog ulagača“, objašnjava dr. Günther Thallinger, član Upravnog odbora Allianz SE odgovoran za ulaganja i ESG. „Kao dugoročni ulagač, želimo zajedno s našim klijentima oblikovati prijelaz na gospodarstvo koje pogoduje klimi. Stoga ćemo također strateški razvijati naše prilike za ulaganje u nove tehnologije.“

Osim toga, granična vrijednost u energetskom sektoru za maksimalni udio ugljena koji koriste emiteri koje financira Allianz postupno će se smanjivati u fazama od pet posto s trenutačnih 30 posto na 0 posto do 2040. godine. Granica se odnosi na prihode koje rudarska tvrtka ostvari rudarenjem ugljena ili na postotak električne energije koju energetske tvrtke proizvedu koristeći ugljen. Sljedeća će se prilagodba provesti u sljedećih pet godina. Allianz više neće ulagati u energetske tvrtke koje grade elektrane na ugljen i na taj način dovode u pitanje cilj o dva stupnja Celzijeva.

 

Kada je riječ o osiguranju imovine i šteta, Allianz više neće osiguravati termoelektrane koje izgaraju samo ugljen ni ugljenokope koji su već u funkciji ili su tek planirani. I dalje će se osiguravati tvrtke koje električnu energiju proizvode iz različitih izvora kao što su ugljen, ostala fosilna goriva ili obnovljivi izvori energije, a nad takvim će se tvrtkama provoditi pojedinačna revizija na temelju definiranih ESG kriterija. Međutim, zacrtani je cilj Allianza da, kada je riječ o osiguravajućem segmentu poslovanja, do 2040. postupno dođe do potpunog ukidanja rizika povezanih s ugljenom. „Naše ćemo klijente aktivno obavijestiti o kratkoročnim posljedicama i dugoročnim strateškim promjenama. Blisko ćemo surađivati s njima kako bismo došli do prihvatljivih rješenja koji omogućuju da zajednički kročimo prema gospodarstvu s niskim udjelom ugljika“, kaže Chris Fischer Hirs, glavni izvršni direktor Allianz Global Corporate and Specialty, a to je industrijski osiguravatelj Allianz Grupe na globalnoj razini koji će kao jedna od brojnih sastavnica Allianza diljem svijeta provoditi nove smjernice.

Pročitajte još:

Energetika

Šesta epizoda Koordinacije donosi priču o vjetroparku u Senju, sunčanoj elektrani na otoku Visu te elektrani na biomasu u Grubišnom Polju.

Energetika

Povezivanje Grupe Istrabenz plini s uspješnim poduzećima GTG plin i Ardoks, specijaliziranim za tehničke plinove, predstavlja značajno jačanje pozicije Grupe u regiji.

DOP

U suradnji s Institutom Jane Goodall Julius Meinl pomaže pošumljavanju Tanzanije; jedno stablo apsorbirat će 60 kilograma ugljika u sljedećih deset godina.

Energetika

Tvrtka GEN-I Hrvatska pridružila se inicijativi Vlade Republike Hrvatske te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vezano uz tromjesečni otpis troškova korisnicima kategorije kućanstvo na...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.