Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Prekinuti kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravlja [VIDEO]

U Ministarstvu zdravlja su nakon dva sata prekinuti kolektivni pregovori, kako bi se utvrdilo može li u pregovorima sudjelovati Hrvatski liječnički sindikat, koji je i dalje u štrajku, a nastavak pregovora zakazan je za srijedu, 2. listopada.

U Ministarstvu zdravlja su nakon dva sata prekinuti kolektivni pregovori, kako bi se utvrdilo može li u pregovorima sudjelovati Hrvatski liječnički sindikat, koji je i dalje u štrajku, a nastavak pregovora zakazan je za srijedu, 2. listopada.

Predsjednik sindikata liječnika Ivica Babić rekao je novinarima da je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek ultimativno zatražila isključenje njegova sindikata iz pregovora, nakon čega je ministar Rajko Ostojić odredio stanku do srijede u 10 sati.

”U srijedu u 10 sati ja sam ponovno ovdje pa ćemo vidjeti što će odgovoriti institucije kojima su poslani upiti”, izjavio je Babić nakon sastanka.

[infopunkt 7244 1]

Istaknuo je kako je sastanak završen zbog jednog sindikata, Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kojem predsjeda Spomenka Avberšek. Kazao je kako je ona ultimativno zatražila da neće sudjelovati u pregovorima, ako sudjeluje Hrvatski liječnički sindikat.

[infopunkt 7244 2]

”Pregovarački odbor je tako konstituiran. Samostalni sindikat ima četiri pregovarača, sestrinski tri, liječnički ima jedan i ja sam taj pregovarač”, odgovorio je Babić na novinarsko pitanje zašto dolazi sam na pregovore.

[infopunkt 7244 5]

Ostojić je odredio stanku radi konzultacija, a Ministarstvu rada i mirovinskog sustava upućen je dopis sa zamolbom za razjašnjenje situacije, te se odgovor očekuje do srijede, kazao je Babić dodavši kako je ministar dobro postupio.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak rekla je da su pregovori prekinuti prije nego što su zapravo počeli kako bi se od nadležnih institucija dobio odgovor može li Babić prisustvovati pregovorima dok je još u štrajku.

Odgovarajući na novinarski upit, Prašnjak je potvrdila kako je s ministrom dogovoreno da će se medicinskim sestrama platiti svi prekovremeni sati unazad tri godine. Njezin je sindikat prekinuo štrajk još u četvrtak, nakon što je postignut dogovor s Ostojićem, a potom su se sestre vratile kolektivnim pregovorima.

[infopunkt 7244 8]

Spomenka Avberšek opovrgnula je Babićevu tvrdnju da je osobno tražila njegovo isključenje iz pregovora, rekavši kako bi vrlo rado svo troje sindikalnih čelnika vidjela na pregovorima, a da bi Babić trebao “početi govoriti istinu”.

No, to što je Babić danas došao na pregovore, iako je još uvijek u štrajku, nazvala je dosad neviđenim presedanom na hrvatskoj sindikalnoj sceni, a presedani nisu dobri jer vode u kaos.

“Moj sindikat postavio je pitanje je li Babić u međuvremenu prekinuo štrajk i sjeo na pregovore, jer pravila igre utvrđuju da se štrajk prekida prije pregovora”, ustvrdila je Avberšek.

[infopunkt 7244 9]

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač i Silvija Bartolić, glavna sindikalna povjerenica Vindije.

Edukacija

Ukoliko se nadate povišici u skoroj budućnosti, razmislite jeste li sve napravili kako biste istu zavrijedili. U današnje vrijeme besparice zaista treba uložiti mnogo...

Novosti

Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

Novosti

Glavna skupština Đuro Đaković Holdinga donijela je odluku o povećanju temeljnog kapitala društva za najviše 194,22 milijuna kuna javnom ponudom dionica u tri kruga,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.