Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Računovodstvo i financije

Primjer iz života: kako umanjiti osnovicu poreza na dobit?

Računovođa društva EXPRESS d.o.o., gospodin Sirotanović, od direktora društva dobio je zadatak da napravi financijske izvještaje na dan 31. prosinca 2008. do 15. siječnja 2009. uz obvezu iskazivanja maksimalno niske obveze poreza na dobit u okviru zakona. Ovo je jednostavan pregled učinjenoga i, pogotovo, ušteđenoga… Nije teško pa i vi pokušajte štogod slično.

Računovođa društva EXPRESS d.o.o., gospodin Sirotanović, od direktora društva dobio je zadatak da napravi financijske izvještaje na dan 31. prosinca 2008. do 15. siječnja 2009. uz obvezu iskazivanja maksimalno niske obveze poreza na dobit u okviru zakona. Ovo je jednostavan pregled učinjenoga i, pogotovo, ušteđenoga... Nije teško pa i vi pokušajte štogod slično.

Računovođa, g. Sirotanović, pod pritiskom vrlo kratkog roka primoran je nazvati sve dobavljače da pošalju račune za svoje isporuke kako bi mogao proknjižiti što više porezno priznatih troškova. Budući da revizija financijske godine nije završena te za nju nije primljen račun, računovođa će ukalkulirati trošak revizije po Ugovoru o reviziji u iznosu od 100.000 HRK.

Taman kad je uspio prikupiti sve račune, direktor mu javlja da kod sebe čuva račun od 30. prosinca 2008. iz restorana “Kad jaganjci utihnu” u kojem je s poslovnim partnerima proslavio uspješan kraj poslovne godine uz kilograme janjetine i potoke vina te napravio ceh od 10.000 HRK.
Budući da je već napravio konačni obračun godišnjeg PDV-a, računovođa je ipak odlučio ukalkulirati trošak reprezentacije u prosincu.

Dakle, knjiženja u 2008. bit će sljedeća:

13_razgranicavanje_troskova_za_koje_nisu_stigli_ulazni_racuni_1

Nakon što ulazni računi pristignu knjiženja će biti sljedeća:

13_razgranicavanje_troskova_za_koje_nisu_stigli_ulazni_racuni_2

Iako savjet zvuči prejednostavno, iskustvo nas uči kako se u praksi često događa da rashodi (moramo priznati, i prihodi) nisu ispravno alocirani. Odnosno, nisu proknjiženi svi troškovi koji se trebaju proknjižiti.

Zbog lijenosti ili nepažnje propušta se iskazivanje realnog rezultata i manje plaćanje poreza na dobit (ako nisu proknjiženi svi ulazni računi). Iznosi koji nisu ukalkulirani u račun dobiti i gubitka, a trebali su biti, često znaju biti značajni. U konkretnom primjeru ostvarena je porezna ušteda od 100.000 x 20% + 10.000 x 30% x 20% = 20.000 + 1.500 = 21.500 HRK.

Napisao

Pročitajte još:

Porezi

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu šestu godinu zaredom održana je Ljetna porezna akademija za studente završnih godina diplomskih studija.

Porezi

Zbog olakšavanja posljedica katastrofe i niza donacija koje su uslijedile iz Hrvatske, ali i inozemstva, u NN 2/21 objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika...

Novosti

Peti krug porezne reforme, čija se vrijednost procjenjuje na oko dvije milijarde kuna, definiran je istim brojem zakona - izmjenama i dopunama zakona -...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.