Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

PRIMJER Vrijednosno usklađenje potraživanja

Ne pridajete pažnju plaćanju manje poreza, a pridržavajući se zakonskih propisa? U članku donosimo samo neke od primjera kako se može platiti manje poreza, a pridržavajući se zakonskih propisa.

Ne pridajete pažnju plaćanju manje poreza, a pridržavajući se zakonskih propisa? U članku donosimo samo neke od primjera kako se može platiti manje poreza, a pridržavajući se zakonskih propisa.

U prethodnom članku pokušali smo pomoći poduzetnicima kroz savjete u članku kako platiti manje poreza, a sve u skladu sa zakonskim propisima. Konkretno, govorili smo o vrijednosnom usklađenju potraživanja. U ovom članku obraditi ćemo konkretan primjer kako se može platiti manje poreza, pridržavajući se zakonskih propisa.

Primjer 1 – kada prvi put vrijednosno usklađujem potraživanje

Društvo Abakus d.o.o. je prodalo robu društvu Računalo d.o.o. u iznosu od 1.000.000 HRK i izdalo račun s datumom 1.8.2011. godine. Krajem siječnja 2012. godine (a prije zaključenja bilance za 2011.), društvo Abakus d.o.o. postaje svjesno da postoji vjerojatnost teškoća u naplati od društva Računalo d.o.o., te shodno tome, provodi vrijednosno usklađenje potraživanja od kupaca u iznosu od 1.000.000 HRK koje bi trebalo biti porezno priznato jer je od datuma računa do kraja poreznog razdoblja prošlo više od 120 dana (kraj razdoblja je 31.12.).

Međutim, društvo Računalo d.o.o. 14.3.2012. neočekivano plaća navedeno potraživanje dok u isto vrijeme Abakus d.o.o. sastavlja prijavu poreza na dobit.

Postavlja se pitanje – što sada jer imamo potraživanje „starije od 120 dana“, ali je isto naplaćeno? Ako predam prijavu poreza na dobit 1.4.2012. godine kako je planirano, navedeni rashodi od vrijednosnog usklađenja će mi biti porezno nepriznat rashod u 2011. godini, te ću u navedenoj godini bez razloga platiti 200.000 HRK poreza na dobit (koje ću povratiti smanjenjem porezne osnovice u 2012. godini – za objašnjenje pogledati primjer 2).

Rješenje je u stvari dosta jednostavno – za ovako velika vrijednosna usklađenja poreznu prijavu se isplati predati u roku kraćem od 15 dana od dana naplate takvog potraživanja. Navedeno proizlazi iz činjenice da Zakon o porezu na dobit navodi da je vrijednosno usklađenje potraživanja (uzimajući u obzir ostale odredbe koje su u primjeru zadovoljene) porezno priznato….ako isto nije naplaćeno do petnaestog dana prije dana podnošenja porezne prijave.

Navedeno znači da ako u našem primjeru prijavu predate zaključno s 29.3.2012. (14.3. + 15 dana), navedeno vrijednosno usklađenje je porezno priznat rashod.

Na navedeni način ste odgodili poreznu obvezu od 200.000 HRK za godinu dana jednostavnim pomicanjem datuma podnošenja porezne prijave – a sve samo zbog činjenice što ste poreznu prijavu podnijeli dva dana ranije ….


Tekst je u suradnji s portalom www.profitiraj.hr/beta pripremio Cinotti Revizija/Savjetovanje/Računovodstvo


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.