Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Pristojno odbijanje – zašto, kada i kako šefu reći NE

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da svom šefu ili šefici kažete NE?

success

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da svom šefu ili šefici kažete NE? Razmislite bolje. Uvijek možete reći ne ako imate prave razloge. Na vama je da odlučite jesu li vaši razlozi doista dobri.

Za početak, postavite sebi nekoliko pitanja koja će vam pomoći pri donošenju odluke:

 • imam li doista toliko posla da ne bih mogao završiti ovaj novi?
 • mogu li dati neki od svojih poslova nekom drugom kako bih mogao preuzeti novi?
 • mogu li neke od svojih projekata privremeno staviti na čekanje?
 • imam li potrebna znanja i vještine za taj novi zadatak?
 • jesam li baš ja jedina osoba u poduzeću koja može to obaviti?

Odgovori na ta pitanja dat će vam jasnu sliku trenutačne situacije na temelju koje onda možete isplanirati svoj pristup problemu.

Loši razlozi da kažete NE

Odbiti posao koji vam je dodijeljen nije baš nešto što se radi iz čistoga hira. Iako vam se razlozi koje ćemo ovdje nabrojiti mogli činiti važnima, vjerojatno se vaš šef neće složiti s vama:

 1. Projekt se čini prekompliciranim.
 2. Ne pripada u krug mojih radnih zadataka.
 3. Upravo imam osobnih problema pa se ne bih mogao posvetiti tom poslu.

Čak i ako mislite da je projekt prekompliciran, razmislite malo što bi takva izjava govorila o vama i vašim sposobnostima. Što se tiče vašeg popisa radnih obaveza, slobodno ga pokažite svom šefu, ako ga ikada nađete. Osobni problemi? Sigurno ih imate, no oni definitivno ne mogu biti na listi prioriteta vašeg šefa.

Dobri razlozi da kažete NE

Nakon što pažljivo razmotrite sve mogućnosti koje imate u toj situaciji i odlučite da trebate odbiti novi projekt bit će dovoljno da je vaš šef umjereno razumna osoba kako bi prihvatio neki od sljedećih razloga…

 1. Jednostavno nema dovoljno vremena da se taj projekt tako napravi, čak i sa svim prekovremenim satima koje sam voljan uložiti.
 2. Moji će ostali projekti doći u pitanje ako počnem raditi taj.
 3. Doista nemam potrebna znanja i vještine za sve dijelove projekta, a i ne mogu to naučiti dovoljno brzo.

Kako reći NE

Ostaje nam još samo smisliti najbolji način za izgovaranje ta čarobna dva slova, tj. naći im prikladan celofan i ukrasnu traku kako bismo ih ukusno zapakirali.

Ako je razlog to što nemate dovoljno vremena za rad na novom projektu, pripremite listu ostalih projekata na kojima radite, jer postoji mogućnost da ih niste sve dobili od njega (ili nje, naravno) i da nema pojma koliko posla stvarno imate.

U slučaju da smatrate kako će se vaši ostali projekti usporiti zbog novog, pokušajte to objasniti šefu što plastičnije, uz upotrebu grafova, brojki i ostalih pomagala – iskoristite način koji šef najviše voli i najbolje razumije.

Zadnji je razlog najškakljiviji, jer trebate priznati da nešto ne znate. No ako do sada niste radili takvo što i niste tvrdili da to znate, problema ne bi smjelo biti. Za svaki slučaj, pitajte postoji li mogućnost da bude još takvih projekata, kako biste mogli početi učiti.

Kad razlog zapakirate na neki od tih načina, to će vaše NE više izgledati kao DA, ALI…, što će svakom šefu biti bitno prihvatljivija varijanta. No ako unatoč svemu kaže da taj projekt morate napraviti ili letite – barem ste rekli ne i ostali živi još neko vrijeme.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.