Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Program IPARD nudi 137 milijuna eura hrvatskim poljoprivrednicima

Pretpristupnim programom IPARD do kraja 2010. godine poljoprivrednim gospodarstvima i prehrambenom sektoru na raspolaganju će biti oko 137 milijuna eura, rečeno je na konferenciji “IPARD program EU – perspektiva ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju do 2013. godine”.

Pretpristupnim programom IPARD do kraja 2010. godine poljoprivrednim gospodarstvima i prehrambenom sektoru na raspolaganju će biti oko 137 milijuna eura, rečeno je na konferenciji "IPARD program EU - perspektiva ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju do 2013. godine".

Konferencija „IPARD program EU” održana je u Benkovcu, u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i Centra za europske pretpristupne procese, a u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Programom IPARD do kraja 2013. godine moći će se iskoristiti oko 25 milijuna eura na godinu.

Poljoprivredni razvoj prioritet

Pretpristupni program IPARD program je Europske unije za razdoblje 2007. – 2013. kao sastavni dio IPA-e (Instrument for Preaccession Assistance). IPARD ima tri cilja – poboljšanje tržišne efikasnosti i provedbe EU standarda, pripremne aktivnosti za provedbu poljoprivredno-okolišnih mjera te razvoj ruralne ekonomije.

Prema Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja, ta tri cilja „predstavljaju okosnicu hrvatske europske budućnosti jer se kroz EAFRD (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj) provode mjere na gotovo identičan način, tako da je to prava prilika da se RH pripremi na ponešto noviji pristup financiranju poljoprivrede i ruralnog razvoja”.

Tko se može prijaviti na natječaj?

Novac koji odobrava IPARD dvostruko je veći od SAPARD-ova koji je do sada bio na raspolaganju. Prijaviti se na natječaj IPARD-a imaju pravo sva poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva i PDV obveznici. Također, obrti i društva s ograničenom odgovornošću privatnog ili djelomično državnog vlasništva (udio države ne smije prijeći 25 posto).

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Precizna poljoprivreda je relativno nova grana poljoprivrede koja služi kao nadopuna i korekcija konvencionalnoj poljoprivredi tako da omogućuje detaljan i sveobuhvatan pogled na poljoprivrednu...

Novosti

U Pazinu od 22. do 24. travnja sve što se povezuje na temu poljoprivredne proizvodnje okupit će se u prostoru Školsko gradske sportske dvorane...

Komentari

Još kao student agronomije, mladi inovator Tvrtko Matijević osmislio je tehnologiju sakupljanja pčelinjeg otrova kakva u svijetu još nije postojala.

Ekonomija

Prvi Međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva u Istri - AgroTerra Istra 2022. donosi najbolje iz segmenta poljoprivrede Istre, šire regije i Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.