Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Program zbrinjavanja obuhvatit će 340 radnika viška

Programom zbrinjavanja viška radnika Grupe Podravka ove će godine biti obuhvaćeno 340 radnika Podravke, Danice i Belupa, a za provedbu programa ukupno će se izdvojiti oko 45 milijuna kuna, izvjestili su iz koprivničke tvrtke.

Programom zbrinjavanja viška radnika Grupe Podravka ove će godine biti obuhvaćeno 340 radnika Podravke, Danice i Belupa, a za provedbu programa ukupno će se izdvojiti oko 45 milijuna kuna, izvjestili su iz koprivničke tvrtke.

Program zbrinjavanja temelji se na poslovno uvjetovanim razlozima uz tri moguća modela – prvi je isplata stimulativne otpremnine u iznosu 5.000 kuna neto za svaku navršenu godinu rada u Grupi Podravka, ako se radnici odluče za prihvaćanje prestanka radnog odnosa s danom 31. ožujka 2014.

Drugi model je isplata otpremnina prema Zakonu o radu, uz korištenje propisanog otkaznog roka.

Po trećem modelu, radnicima koji u 2014. ispunjavanju zakonski uvjet za odlazak u mirovinu ponuđena je mogućnost dokupa mirovine u skladu sa Zakonom o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine, što znači da bi odmah dobivali iznos mirovine kao da su radili do zakonskih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Podravka je početkom ove godine započela s izradom programa zbrinjavanja viška radnika, u tom je procesu provedeno savjetovanje s Radničkim vijećem, čije su sugestije, kako se navodi u priopćenju, u najvećem dijelu prihvaćene.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić ističe kako se programom iskazuje socijalna osjetljivost, kako su otpremnine iznad zakonom zagarantiranih iznosa te kako je program u skladu s trenutnim mogućnostima kompanije.

Time se preostala radna mjesta čine održivima te se stvaraju pretpostavke za budući rast i razvoj Grupe Podravka, kaže Mršić.

Predsjednica Radničkog vijeća i glavna sindikalna povjerenica PPDIV-a Podravke Ksenija Horvat ističe kako program zbrinjavanja promatraju u kontekstu smjene generacija ili pomlađivanja kompanije na socijalno odgovoran, a samim tim za sindikat prihvatljiv način.

Horvat u predstojećem razdoblju očekuje i nova zapošljavanja, kako na VSS pozicijama, tako, nakon mnogo godina, i na KV pozicijama, odnosno na pozicijama srednje stručne spreme.

“Riječ je o ne tako maloj brojci radnika koji odlaze u okviru ovog programa, ali ponuda poslodavca, s obzirom na okolnosti privređivanja, bila je i više nego korektna”, izjava je Ksenije Horvat koja se prenosi u priopćenju.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

I poduzetnici i analitičari iz bankarskog sektora uvjereni su da će u 2016. doći do stabilnog rasta pa se čini kako će, nakon dugog razdoblja...

Novosti

Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

Novosti

Hrvatska gospodarska komora (HGK) od 1. kolovoza imat će 152 djelatnika manje, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjoj Skupštini na kojoj je...

Novosti

U prvoj godini članstva Hrvatske u Europskoj uniji izostali su pozitivni utjecaji na domaće gospodarstvo, koje se nije sasvim pripremilo za otvaranje tog velikog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.