Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Prve reakcije iz Srbije: očekujemo da će presude odgoditi ulazak Hrvatske u EU

Među prvim reakcijama u srbijanskoj javnosti na presudu Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču te oslobađanju od optužbi generala Ivana Čermaka u petak se izdvajaju ocjene voditelja srbijanskog Ureda za suradnju s Haaškim tribunalom Dušana Ignjatovića, zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruna Vekarića, kao i izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske.

Među prvim reakcijama u srbijanskoj javnosti na presudu Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču te oslobađanju od optužbi generala Ivana Čermaka u petak se izdvajaju ocjene voditelja srbijanskog Ureda za suradnju s Haaškim tribunalom Dušana Ignjatovića, zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruna Vekarića, kao i izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske.

Hannes Swoboda – vojna operacija Oluja u potpunosti je opravdana

Gotovina ponosno napustio sudnicu – Orieove presude uglavnom budu oborene!

Josipović šokiran – udruženi zločinački pothvat nije postojao! [Video]

Ignjatović je u izjavi agenciji Beta ocijenio kako je presuda značajna i važna “jer će pridonijeti nekoj vrsti suočavanja s prošlošću u regiji” te utjecati na bolju percepciju Haaškog suda u Srbiji i dovesti do boljeg prihvaćanja svih činjenica koje je taj sud utvrdio u svim drugim predmetima.

Hrvatski su generali, kako je rekao, osuđeni za teške zločine i nema razloga za bilo kakva “prepucavanja” u regiji niti da se o toj sudskoj odluci govori kao o velikoj pobjedi.

Po njegovim riječima, ostaje nada da će obitelji žrtava i svi koji su prognani iz Hrvatske ovo doživjeti kao pravdu koju čekaju godinama. Dodao je i kako se oslobađajuća presuda Ivanu Čermaku ne može komentirati dok se ne vidi pisano obrazloženje, podsjetivši da je sud donio prvostupanjsku odluku na koju će vjerojatno žalbe uložiti i obrana okrivljenih i tužiteljstvo.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vekarić je, u izjavi agenciji Tanjug, ocijenio kako će presuda hrvatskim generalima, kojom je preminuli predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata, zasigurno imati određene implikacije na odnose Srbije i Hrvatske, prije svega pred Međunarodnim sudom pravde. To, kako je rekao, s jedne strane daje komforniju poziciju Srbiji, dok, s druge strane, može biti korak bliže pomirenju, što bi, po riječima Vekarića, možda bilo u krajnjoj liniji i najbolje. Dodao je kako se, u pravnom aspektu presude kroz ovaj predmet “pokazala snaga instituta zajednički zločinački poduhvat”.

Žele odgodu ulaska Hrvatske u EU

Beta također prenosi ocjenu Koalicije udruga izbjeglih, kojom se pozdravlja odluka Haaškog suda da osudi Gotovinu i Markača te prihvati stajalište iz optužnice da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske i otimanja njihove imovine. Koalicija je, dodaje se, izrazila očekivanje da će osuđujuće presude hrvatskim generalima pridonjeti odgodi prijema Hrvatske u Europsku uniju dok se ne pronađe sveobuhvatno, pravično i trajno rješenje imovinskih i brojnih drugih problema izbjeglih i prognanih Srba. Po ocjeni koalicije, osuđujuće presude hrvatskim generalima su jedna od prekretnica u budućim odnosima između hrvatskog i srpskog naroda, koja će “pridonjeti da se realno sagledaju uzroci i karakter rata na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno da se odbaci konstrukcija službenog Zagreba da je Hrvatska vodila oslobodilački rat, a da su Srbi bili agresori”.

Vijest o presudi generalima u petak je među glavnim vijestima u beogradskim elektroničkim medijima, a jednako se izvještava i o reakcijama u Hrvatskoj nakon izricanja presuda.

Mediji…

U izvješćima o izricanju presude, B92 i Beta prenose kako su, prema presudi, Gotovina i Markač bili članovi udruženog zločinačkog pothvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, u cilju protjerivanja srpskog stanovništva iz tzv. krajine, što je bio navod optužnice. Dodaje se kako su Gotovina i Markač proglašeni krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubojstva i nehumana djela nad srpskim stanovništvom u tzv. krajini.

Tanjug navodi kako je više tisuća ljudi na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu s nevjericom i povicima nezadovoljstva dočekalo odluku Haaškog tribunala da se Gotovina osudi na 24, a Markač na 18 godina zatvora, dok je odluka o oslobađajućoj presudi generalu Ivanu Čermaku propraćena pljeskom. Agencija dodaje da su se, među onima koji su od jutra čekali izricanje presude generalima, neki na vijest o dugogodišnjoj kazni zatvora za Gotovinu i Markača rasplakali, dok su drugi glasno psovali.

Državna televizija RTS na službenom portalu donosi kako je više od dvije tisuće građana na glavnom gradskom Trgu bana Jelačića u Zagrebu pratilo TV-prijenos izricanja presude trojici generala, navodeći kako su na bini bila dva velika plakata s likom Ante Gotovine, a njegove slike nosili i brojni građani na trgu. Govornici su, navodi RTS, uglavnom kritizirali aktualnu hrvatsku vlast, a bilo je i antisrpske retorike.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.