Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Radnici Zračne luke Zagreb: “Povjerenstvo za koncesiju nema legitimitet!”

Predstavnik radnika u Stručnom povjerenstvu za koncesiju za Zračnu luku Zagreb Ante Dujić zatražio je odgodu otvaranja ponuda za koncesiju koje se treba održati danas u 14 sati, tvrdeći kako povjerenstvo nema legitimitet za to jer mu je taj zadatak povjerila sada već tehnička Vlada.

Predstavnik radnika u Stručnom povjerenstvu za koncesiju za Zračnu luku Zagreb Ante Dujić zatražio je odgodu otvaranja ponuda za koncesiju koje se treba održati danas u 14 sati, tvrdeći kako povjerenstvo nema legitimitet za to jer mu je taj zadatak povjerila sada već tehnička Vlada.

Dujić u pismu povjerenstvu podsjeća da je Zakonom o postupku primopredaje vlasti određeno kako “od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti”, a da se u slučaju koncesije za Zračnu luku bez sumnje radi o ugovoru značajnije vrijednosti.

S obzirom da natječajna dokumentacija za dodjelu koncesije u sebi sadrži i obvezujući Ugovor o koncesiji posve je jasno da bi otvaranje pristiglih ponuda i proglašenje najpovoljnije ponude značilo stvaranje obveze budućoj Vladi potpisivanja Ugovora o koncesiji (i to samo takvoga kakav je bez ikakve potrebe uvršten u koncesijsku dokumentaciju), tvrdi Dujić.

Povjerenstvo svoj dosadašnji legitimitet crpi iz ovlaštenja koja mu je dala Vlada, ali ona je sada tehnička Vlada te ni ona niti njezini povjerenici i povjerenstva ne smiju donositi tako dalekosežne odluke. Bilo kakva odluka donesena ni deset dana prije formiranja nove Vlade, koja treba preuzeti odgovornost i brigu za javni interes i upravljanje državnom imovinom, predstavljala bi “kukavičje jaje” novoj Vladi, ističe Dujić.

Predstavnik radnika podsjeća da su sindikati i radnici u više navrata javno iznosili stajalište da je davanje Zračne luke u koncesiju “nerazuman i sramotan čin”, te da se radi o vrlo lošem poslovnom potezu jer se svi poslovi domaće profitabilne tvrtke prepuštaju nekom stranom poduzeću u koncesiju na 30 ili više godina.

Ta je odluke utemeljena na nikad javno prikazanoj studiji ekonomske opravdanosti, te potpuno kompromitiranom, katastrofalno loše vođenom postupku, što je rezultiralo višekratnim dopunama, izmjenama i produljenjima rokova, sve do danas.

Upozoravali smo i da se radi o vrlo sumnjivim osobnim interesima niza grupa i pojedinaca koji su sudjelovali u tom postupku, a nikakva ozbiljnija javna rasprava na tu temu nikad nije provedena, kaže Dujić.

On stoga traži da se otvaranje pristiglih ponuda odgodi do daljnjega, a Povjerenstvo zatraži potvrdu svojega sastava i ovlaštenja za daljnji rad od nove Vlade, te da se do odluke nove Vlade suzdrži od bilo kakvih aktivnosti.

Također zahtijeva da se novoj Vladi zajedno s ostalim vlasnicima, (gradovi Zagreb i Velika Gorica, Zagrebačka županija i radnici), omogući uvid u dosadašnji tijek postupka za dodjelu koncesije, ocijeni njegovu svrhovitost i potrebnost te tada odluči o postupcima koje će poduzeti.

HINA

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

''Polazim u dobroj vjeri da, neovisno što ste ministar prometa i infrastrukture, niste u svom profesionalnom ili privatnom životu imali puno dodira s građevinskim...

Novosti

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor održao je konferenciju za medije na temu: „MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA ZAGREB – primjer kako ne treba ugovarati...

Novosti

Uprava HŽ Carga ima 14 dana za prihvaćanje plana restrukturiranja koji predlaže Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastukture, a ako taj plan ne prihvati, tvrtka...

Novosti

Recesija se u graditeljstvu protegnula već na četvrtu godinu, a konačni izlaz se na domaćem tržištu teško nazire. Razlozi ovakvoj situaciji u kojoj je...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.