Radnicima Coninga u štrajku se pridružuju kolege iz Coning grupe

Radnicima Coninga u štrajku se pridružuju kolege iz Coning grupe

Zaposlenicima Coninga d.d. u štrajku će se od sutra pridružiti i zaposlenici Congame, Coning ecogradnje i Coneca, jer je danas propao i posljednji pokušaj mirenja između uprava tih tvrtki i predstavnika zaposlenika, izjavio je sindikalni povjerenik radnika Srećko Vidaček.

“Uprava na današnjem sastanku nije ništa konkretno ponudila, dok je naš zahtjev bio isplata šest plaća. Budući da proces mirenja nije uspio, od sutra je 130 zaposlenika svih četiriju tvrtki u štrajku do ispunjenja zahtjeva”, rekao je Vidaček.

Potvrdio je da je danas i službeno poslana prijava DORH-u protiv članova uprava i nadzornih odbora sve četiri tvrtke, a razlozi prijave su netransparentnost u poslovanju, neisplata plaća i doprinosa.

Iz štrajkaškog odbora potvrđeno je da je u ovom trenutku u Coningu inspekcija Porezne uprave.

Članovi štrajkaškog odbora izrazili su sumnju u uspješnost otvaranja predstečajne nagodbe, a kao jedino rješenje vide stečaj koji bi im omogućio naplatu barem dijela potraživanja.

Zadnja je plaća radnicima Coninga d.d. isplaćena za lipanj prošle godine, pa je 20-ak radnika te varaždinske tvrtke od prošlog četvrtka u štrajku. Osim zaostalih plaća, Coning je zaposlenicima dužan i isplatu naknada za prijevoz, dnevnice i terenski dodatak, kao i uplatu poreza i doprinosa, koje im tvrtka ne plaća godinama.

Tvrtka Coning već je dulje vrijeme u financijskim problemima te je nedavno podnijela zahtjeva za predstečajnu nagodbu za koju, kako je objavila Fina, treba dopuniti dokumentaciju, dok je predstečajna nagodba potvrđena za tvrtke Coning ekogradnja i Coneco.

Iz Uprave Coninga su, na upit Hine, istaknuli kako je dugotrajna kriza u građevinskom sektoru uzrok otežanog poslovanja kao i poteškoće u naplati potraživanja, a kao jednog od najvećih dužnika navode državu.

“Država ne osporava naša potraživanja, ali ih ni ne ispunjava. Naplata tih potraživanja ujedno bi značila i stabilizaciju poslovanja Grupe. Radi uspješne provedbe predstečajne nagodbe i pregovora s vjerovnicima provedeno je objedinjavanje svih tvrtki u jedan poslovni subjekt”, stoji u priopćenju iz Uprave Coninga.

Na upit je li bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić viđen tijekom jučerašnjeg dana na sastanku sa članovima Uprave predstavnici štrajkaškog odbora nisu željeli odgovoriti.

Podijeli

Odgovori

Top