Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Rast izvoza u siječnju veći od 20 posto

Robni izvoz Hrvatske, izražen u kunama, u siječnju ove u odnosu na prvi mjesec prošle godine povećan je za 21,9 posto, dok je u eurima porastao za 21 posto, a istodobno je uvoz u kunama povećan za 8,8 posto i u eurima za osam posto.

Robni izvoz Hrvatske, izražen u kunama, u siječnju ove u odnosu na prvi mjesec prošle godine povećan je za 21,9 posto, dok je u eurima porastao za 21 posto, a istodobno je uvoz u kunama povećan za 8,8 posto i u eurima za osam posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvom mjesecu ove godine bila je 60,4 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. U prošlogodišnjem siječnju pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 53,7 posto.

U siječnju je iz Hrvatske izvezeno robe u vrijednosti 5,6 milijardi kuna, a uvoz je ostvaren u vijednosti 9,3 milijarde kuna.

Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio je 3,7 milijardi kuna, što je 6,5 posto manje u odnosu na prošlogodišnji siječanj.

Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u siječnju je iznosio 736,3 milijuna eura, a uvoz 1,2 milijarde eura.

Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom za siječanj je 483,2 milijuna eura, što je u odnosu na prvi mjesec prošle godine manje za 7,2 posto.

Statistika pokazuje rast izvoza u prvom mjesecu u prerađivačkoj industriji u eurima u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 17 posto.

Među pojedinim djelatnostima s većim udjelom u izvozu rafiniranih naftnih proizvoda porastao je za 57,4 posto, na 77,6 milijuna eura. Izvoz strojeva i uređaja povećan je za 32,8 posto, na 58,2 milijuna eura, a za 11,4 posto, na 48,4 milijuna eura porastao je izvoz prehrambenih proizvoda. Kemijskih proizvoda i kemikalija izvezeno je za 43,9 milijuna eura, što je porast od 55 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

Proizvodnja ostalih prijevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi brodogradnju, u siječnju je ostvarila izvoz od 18,4 milijuna eura, što je porast za 97,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

S druge strane, izvoz gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme pao je za 0,4 posto, na 41,7 milijuna eura, a električne opreme izvezeno je u vrijednosti 40,6 milijuna eura, što je 14 posto manje nego u lanjskom siječnju.

Vrijednosno je u uvozu u siječnju prednjačio uvoz hrane, sa 104,7 milijuna eura i rastom u odnosu na siječanj 2013. godine za 17,9 posto. Uvoz kemikalija i kemijskih proizvoda porastao je za dva posto, na 97,9 milijuna kuna, a rafiniranih naftnih proizvoda uvezeno je za 92 milijuna eura, što je 53,7 posto više nego u siječnju prošle godine.

Vrijednost uvoza strojeva i uređaja pala je za 4,4 posto, na 74,1 milijun eura, a uvoz elektronike i optičkih uređaja bio je vrijedan 70,1 milijun eura, što je 8,9 posto više nego u lanjskom siječnju.

Hrvatska je tijekom siječnja uobičajeno najviše izvozila i uvozila iz zemalja Europske unije na koje se odnosi 64 posto izvoza i 69 posto uvoza.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Autobusa punih radnika skoro više nema, proizvodnih tekstilnih pogona sve je manje.

Ekonomija

Na stanje u hrvatskom peradarstvu trenutačno se snažno odražava situacija u svijetu. Poskupljenje krmiva utječe na rast cijena mesa i jaja.

Lifestyle

Ovo je piće postalo ultimativni hit, a kako saznajemo posebno ga vole žene.

Novosti

Na Seafood Global Expo sajmu sudjeluje više od 1.500 izlagača iz 76 svjetskih zemalja, a hrvatski brand Panona Mare jedan je od tek 5...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.