Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Razgrabljeni subvencionirani stambeni krediti

Mladi su kupci, doslovno, i ovaj, po svemu sudeći posljednji put, razgrabili subvencionirane kredite koji im se unatrag nekoliko dana nude preko državnog APN-a.

Mladi su kupci, doslovno, i ovaj, po svemu sudeći posljednji put, razgrabili subvencionirane kredite koji im se unatrag nekoliko dana nude preko državnog APN-a.

Od 16. ožujka, kad je APN objavio oglas za drugu »turu« subvencionirane kupnje novoga stana, pa do 29., posljednjeg radnog dana ožujka, APN je zaprimio 663 zahtjeva za subvencijom, a 425 ih je već odobrio, piše Novi list. Tko do sada zahtjev nije predao, kažu analitičari, nek’ se više niti ne trudi – subvencije su planule u trenu, što ne čudi, s obzirom da će država naredne četiri godine kupcima stanova u novogradnjama plaćati polovicu mjesečne rate kredita, u prosjeku oko 200 eura, odnosno gotovo deset tisuća eura kroz četiri godine. U državi koja još uvijek nije uredila tržište najma stanova, niti stanove za najam u javno-privatnom partnerstvu gradi, ovo je zasad jedina svijetla točka mladim obiteljima u podstanarstvu na »crno«.

10 milijuna kuna za nove subvencije

Država je ove godine namijenila 10,2 milijuna kuna za nove subvencije, što bi, po tumačenju APN-a, trebalo biti dovoljno za oko 510 kredita sa maksimalnim iznosom i minimalnim rokom otplate. Prošle je godine subvencionirano 1.454 kredita iz nešto više od 3,7 milijuna eura (28 milijuna kuna).
Prema podacima APN-a od 29. ožujka, od ukupno 425 odobrenih subvencija, u Rijeci ih je devet, i to za stanove od, u prosjeku, 75 četvornih metara, koji se kupuju po prosječnoj cijeni od 1.292 eura za »kvadrat«.  U Puli su odobrene tri subvencije za stanove prosječne cijene 1.225 eura, u Splitu, primjerice, 14, s najvišom cijenom kvadrata u Hrvatskoj, od 1.637 eura. Zagreb, dakako, prednjači s 253 odobrene subvencije na stambene kredite, pri čemu stanovnici metropole kupuju u prosjeku manji stan, od 61 četvornog metra, i po cijeni od 1.478 eura.

Zanimljive su, brojčano, subvencije na Viškovu, njih sedam za stanove od prosječnih 1.059 eura po četvornom metru, no velik broj mladih obitelji hrli i u, primjerice, Dugo Selo pored Zagreba, u kojem je subvenciju dobilo 23 kupaca, 21 u, pak, Velikoj Gorici.  U Osijeku je odobreno 11 subvencija za stanove po prosječnoj cijeni od 1.096 eura po četvornom metru. Subvencionirani stambeni krediti, kažu analitičari s portala moj-bankar.hr, pokazali su se kao vrlo uspješan projekt koji je prošle godine probudio uspavano tržište nekretnina, ali i stambenog kreditiranja u bankama.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.