Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Rebalans ovaj tjedan, zaduženjem se financira deficit

Ove godine teško će se što uštedjeti, a razlog je šest milijardi kuna novih troškova države. Radi se o tri milijarde kuna kamata, članarini za EU od 1,7 milijardi kuna te troškovima saniranja brodogradnje i zdravstvenog sektora koje nismo imali prošle godine.

Ove godine teško će se što uštedjeti, a razlog je šest milijardi kuna novih troškova države. Radi se o tri milijarde kuna kamata, članarini za EU od 1,7 milijardi kuna te troškovima saniranja brodogradnje i zdravstvenog sektora koje nismo imali prošle godine.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je danas u Osijeku kako se u rebalans proračuna ide već ovaj tjedan na sjednici Vlade, a usporedno s tim Ministarstvo financija pokušava, po najpovoljnijim uvjetima, doći do novca za financiranje deficita u ovoj godini.

Na konferenciji za novinare održanoj u stanci današnjeg Proinvesta, Grčić je na novinarski upit koliko je najnovije zaduženje države putem najavljenog izdanja obveznica u američkim dolarima pametan potez te ide li se nakon toga u rebalans ovogodišnjeg proračuna, kazao kako se u rebalans ide već ovaj tjedan na sjednici Vlade.

Usporedno s tim Ministarstvo financija pokušava, po najpovoljnijim uvjetima, doći do novca za financiranje deficita u ovoj godini, kazao je Grčić i podsjetio kako smo prošle godine deficit uspjeli smanjiti za pet milijardi kuna i dovesti ga u prihvatljive okvire.

Grčić je rekao kako je zbog izabranog modela fiskalne konsolidacije u nekoliko godina, a ne odjednom, deficit u hrvatskoj državi nešto što se ne može izbjeći, a dokle god postoji deficit treba ga financirati iz zaduživanja.

Dodao je kako će ove godine deficit, kroz predstojeći rebalans, biti još nešto niži, ali da će uštede u ovoj godini biti teško postići, a razlog tome je gotovo šest milijardi kuna novih troškova države, koje se ne mogu zaobići.

Objasnio je pritom kako se radi o tri milijarde kuna kamata, članarini za EU od 1,7 milijardi kuna te troškovima saniranja brodogradnje i zdravstvenog sektora koje nismo imali prošle godine.

To, istaknuo je, znači da je proračun za 2013. jedan od najzahtjevnijih proračuna ovih kriznih godina.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na novinarski upit je li, nakon prvog Proinvesta u Splitu, bilo nekih povratnih informacija od investitora, kazao je kako se nekolicina investitora javila ili izravno u Agenciju za investicije i konkuretnost, ili ih je Ministarstvo tamo uputilo.

Na novinarski upit o prvim iskustvima predstečajnih nagodbi zamjenik ministra financija Boris Lalovac izjavio je kako je to proces koji se drži pod kontrolom, nadzire se na tjednoj bazi i nada se da bi do svibnja oko 100 velikih tvrtki mogli izići iz procesa predstečajne nagodbe.

Najavio je kako će se vrlo brzo donijeti rješenja u postupku predstečajne nagodbe za tvrtku “Industrogradnja”, da je tvrtka “Dalekovod” blizu predstečajne nagodbe, a na ovome području poduzeća “Erdustki vinogradi”, “Spačva” i “Čazmatrans Vukovar”, gdje Vlada inzistira da se predstečajne nagodbe što prije završe.

U ovim procesima Vlada nema ključnu ulogu, jer većinski vjerovnici su banke, i one odlučuju u kojem će smjeru ići predstečajna nagodba, ali mi to kontroliramo i ne dopuštamo da to traje u beskonačnost i da se špekulira, poručio je Lalovac.

Na novinarski upit u kojoj je fazi donošenje zakona o porezu na nekretnine, Grčić je kazao kako ministar financija Slavko Linić predstavlja taj zakonski prijedlog na prezentacijama širom Hrvatske, a treba pričekati kakva će biti konačna varijanta i o tome će se još razgovarati unutar Vlade.

Na novinarski upit protivi li se i dalje HNS porezu na nekretnine, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odgovorio je kako se “ništa novo nije dogodilo oko poreza na nekretnine, niti oko stavova”.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.