Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Rebalans povećao manjak proračuna za 100 milijuna kuna [VIDEO]

Vlada je danas u saborsku proceduru uputila rebalans državnog proračuna kojim se prihodi proračuna povećavaju za 1,4 milijarde kuna, rashodi za 1,5 milijardi kuna

Vlada je danas u saborsku proceduru uputila rebalans državnog proračuna kojim se prihodi proračuna povećavaju za 1,4 milijarde kuna, rashodi za 1,5 milijardi kuna

Vlada je danas u saborsku proceduru uputila rebalans državnog proračuna kojim se prihodi proračuna povećavaju za 1,4 milijarde kuna, rashodi za 1,5 milijardi kuna, a manjak proračuna povećava se za 100 milijuna kuna te zadržava na razini 10 milijardi kuna.

Novim planom državnog proračuna za 2012. ukupni prihodi rastu na 110,3 milijarde kuna, što je 1,4 milijarde kuna ili 1,3 posto više u odnosu na prvotni plan.

No, također rastu ukupni proračunski rashodi za 1,5 milijardi kuna u odnosu na prvotni plan, na ukupno 120,3 milijardi kuna.

[infopunkt 5486 1]

Ministar financija Slavko Linić pojasnio je  zašto: “Rashodi su najviše zbog brodogradnje i socijalne skrbi te umirovljeničkog fonda.  I pored svih naših mjera vidimo da do rasta nije došlo. Očekujemo pad BDP-a od 1,1 posto do kraja godine. Unatoč turističkoj sezoni te nekoliko isporuka brodova, efekti Vlade su negativni. Možemo tek misliti što bi tek bilo da ih nismo poduzeli. ”

[infopunkt 5486 2]

Proračunski deficit tako će u 2012. iznositi 10 milijardi kuna ili 3 posto BDP-a. Proračunski deficit je za 4 milijarde kuna ili 1,2 postotna boda BDP-a manji u odnosu na prošlu godinu.

O državnom proračunu očitovao se i premijer Milanović: “Nema antirecesijskih mjere već samo fiskalne mjere. Teret krize moramo podnijeti zajednički na način da svi nešto daju i dobiju.”

Predloženim rebalansom ukupni manjak proračuna konsolidirane opće države projiciran je na razini od 3,5 posto BDP-a, pri čemu manjak proračuna izvanproračunskih korisnika raste za 0,3 postotna boda zbog pojačanih investicijskih aktivnosti Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta.

[infopunkt 5486 3]

U ovoj godini Vlada očekuje pad BDP-a od 1,1 posto te prosječnu inflaciju od 3,4 posto.

[infopunkt 5486 4]

[infopunkt 5486 5]

[infopunkt 5486 6]

[infopunkt 5486 7]

[infopunkt 5486 8]

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Porezna i Carinska uprava u razdoblju od 15. lipnja do 15 rujna provodit će "naročito intenzivne" nadzore kod poreznih obveznika koji prodaju roba i...

Novosti

Sada već bivši ministar financija ističe kako ne želi govoriti o odnosu s premijerom dok ne prođu izbori za EU parlament.

Novosti

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko današnju je smjenu ministra financija Slavka Linića nazvao vrhuncem i epilogom dugotrajnog sukoba između premijera Zorana Milanovića i Linića, koji,...

Novosti

Boris Lalovac, kojega premijer Zoran Milanović predlaže za novog ministra financija, dosad je bio zamjenik ministra Slavka Linića.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.