Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Roditeljski dopust za očeve – muškarci ga priželjkuju, žene podržavaju

Broj očeva koji koriste plaćeni roditeljski dopust za očeve je u porastu, no je li taj trend ‘zahvatio’ i Hrvatsku? Jesmo li više skloni patrijarhalnom razmišljanju ili je prihvatljivo da muškarac ode na roditeljski dopust ako partnerica zarađuje više?

Broj očeva koji koriste plaćeni roditeljski dopust za očeve je u porastu, no je li taj trend 'zahvatio' i Hrvatsku? Jesmo li više skloni patrijarhalnom razmišljanju ili je prihvatljivo da muškarac ode na roditeljski dopust ako partnerica zarađuje više?

Odgovor na navedena pitanja istražio je portal MojPosao u suradnji s Udrugom Roda i Centrom edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u nedavnom istraživanju provedenom na 400 ispitanika.

Ispitanici znaju da roditeljski dopust za očeve postoji, ali nisu sigurni kolika je naknada

Prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, muškarac ima pravo na plaćeni roditeljski dopust nakon što majka iskoristiti obavezni rodiljni dopust u trajanju od šest mjeseci od rođenja djeteta.

Čak 80% ispitanika upoznato je sa postojanjem roditeljskog dopusta za očeve, dok ih petina (20%) priznaje da nema informaciju.

Iako je u pitanju roditeljski za očeve, žene su prema rezultatima istraživanja informiranije o Zakonu o roditeljskom dopustu za očeve nego muškarci. Čak 82% žena navodi da su upoznate sa zakonom o roditeljskom dopustu, dok isto navodi 76% muškaraca.

Obzirom na obrazovanje, u roditeljski dopust za očeve najviše su upućeni ispitanici s visokom stručnom spremom – njih 84% zna za zakonske regulative roditeljskog dopusta za očeve. Najmanje su upućeni ispitanici s višom stručnom spremom (70%).

Po pitanju visine naknade za roditeljski dopust za očeve vlada poprilično neznanje – čak 77% ispitanika priznaje da ne zna koliko iznosi naknada. Tek malo više od petine ispitanika (23%) točno su informirani o iznosu te vrste naknade i veliki ih broj u svojim komentarima navodi maksimalni iznos naknade od 2.660 kuna.

Muškarci navode: roditeljski dopust doprinosi povezivanju s djetetom, ali i s partnericom

Ispitanici smatraju da je najveća prednost odlaska muškarca na roditeljski dopust povezivanje s djetetom (85%), zatim financijska isplativost ako partnerica zarađuje više (61%) te odmor od posla (38%).

Po pitanju najveće prednosti, povezivanja s djetetom, muškarci i žene su složni, no njihovi stavovi razilaze se po pitanju financijske isplativosti kao prednosti odlaska na roditeljski dopust – 67% žena navodi tu stavku kao prednost, dok je istog mišljenja 49% muškaraca.

„Ne moraju sve obveze pasti na majku pogotovo jer je ženama puno teže naći i zadržati posao pa s te strane je njoj bolje da ode raditi čim dijete ojača, a muškarac preuzima dalje. Ujedno tim se doprinosi većem razumijevanju i povezanosti među partnerima“, objašnjava jedan ispitanik prednosti roditeljskog dopusta.

Kao najveći motiv za odlazak na roditeljski većina muškaraca navodi želju za provođenje vremena s djetetom (76%). Slijedi financijska isplativost (44%), zatim želja da izađu svojoj partnerici u susret jer se ona nalazi u nezgodnijem poslovnom položaju (39%) te odmor od posla (31%).

No kao i sve, roditeljski dopust za očeve ima i svoje negativne strane. Prema mišljenju ispitanika, najveće mane su financijska neisplativost (53%) i degradacija pri povratku na posao (51%). Zastoj u karijeri navodi 37% ispitanika, dok ih 34% smatra da su negativne reakcije okoline najveća mana odlaska na roditeljski.

Između spolova nema značajnijih razlika u mišljenju po pitanju negativnih strana odlaska na roditeljski. Muškarci su osim navedenih negativnih strana, dodali i prestanak dojenja djeteta te gubitak ‘muškosti’.

Skoro polovica ispitanika (46%) smatra da bi poslodavac negativno reagirao na zahtjev oca za korištenje roditeljskog dopusta. Predodžbu o reakciji poslodavaca nema 37% ispitanika, dok ih 17% navodi da bi odnos ostao isti.

Zanimljiv je podatak da se negativnih reakcija poslodavca najviše pribojavaju visokoobrazovani muškarci – čak 59% muškaraca s visokom stručnom spremom navodi da bi poslodavac negativno reagirao na roditeljski dopust za očeve. Također muškarce u većoj mjeri ‘brine’ poslodavčeva reakcija, nego što je to slučaj kod žena.

Skoro polovica muškaraca razgovarala je s partnericom o odlasku na roditeljski dopust

S obzirom da u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, roditeljski dopust za očeve koristi tek 2% muškaraca, iznenađujuće je što čak 61% ispitanika navodi da poznaje muškarca koji se odlučio za roditeljski dopust.

Skoro sve žene, njih 96%, podržale bi kolegu koji bi odlučio otići na roditeljski dopust. Niti jedna ispitanica nije negativno odgovorila, a tek 4% ih je navelo da ne zna kako bi postupilo.
Muški ispitanici također podržavaju roditeljski dopust za očeve – njih čak 82% podržava tu opciju i koristili bi i sami roditeljski dopust, kao i 13% onih koji također podržavaju, no ne bi ga koristili. Svega 3% muškaraca nije razmišljalo o toj opciji, a 2% ih priznaje da ne podržava roditeljski dopust za očeve.

O samom odlasku partnera na roditeljski dopust razmišljalo je 73% žena, dok ih je 14% bilo protiv toga. O toj opciji nije razmišljalo 13% žena. Skoro polovica muškaraca (48%) prva je potaknula razgovor s partnericom o mogućnosti odlaska na roditeljski dopust, dok njih 27% nije ‘načelo’ tu temu. Četvrtina muškaraca (25%) nije razmišljala o roditeljskom dopustu.

Kod muškaraca koji su razgovarali s partnericom o odlasku na roditeljski dopust zatraženo je da navedu do kojih su zaključaka došli. Prema komentarima ispitanika roditeljski dopust je ‘sasvim u redu, nema nikakvih problema, a dijete se brzo navikne na oca’. Jedan ispitanik zaključuje da su ‘muškarci nedovoljno obaviješteni o svojim pravima kao roditelji’.

Ujedno kada struka to omogućava partneri se mogu dogovoriti za podjelu radnog vremena: „Uzet ćemo roditeljski dopust svaki po pola radnog vremena kao bi oboje ostali u toku sa poslovnim obavezama i kontaktu s djetetom. Posao (IT struka) nam omogućuje fleksibilno radno vrijeme.“

Više od polovica žena (54%) inicirale su razgovor sa svojim partnerima o mogućnosti njihovog odlaska na roditeljski dopust pri čemu su partneri podržali tu ideju. O roditeljskom dopustu sa svojim partnerom nije razgovaralo 38% žena, a 8% je razgovaralo, no partner nije bio sklon toj ideji.

Rezultati istraživanja pokazuju da su partneri žena s visokom stručnom spremom skloniji mogućnosti odlaska na roditeljski dopust za očeve u odnosu na partnere žena nižeg stupnja obrazovanja.

Napisao

Pročitajte još:

Komunikacija

Svatko tko se bavi prodajom ili uslugama zna da komunikacija u njoj igra važnu ulogu u upravljanju prodajom. 

Edukacija

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imat će priliku čuti razmišljanja vodećih europskih autoriteta koji će kroz različite ekspertize pokušati dati odgovor na pitanje kako stvoriti okruženje...

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Lifestyle

Često su ti energetski vampiri suradnici na poslu, članovi obitelji ili istog kruga prijatelja, pa ih ne možete izbjeći.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.