Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Saborska oporba: Novi zakon ne osigurava efikasno upravljanje! [VIDEO]

Oporbenim zastupnicima neuvjerljivo je zazvučao argument potpredsjednika Vlade Branka Grčića da se novi zakon o upravljanju državnom imovinom donosi i kako bi se stalo na kraj neefikasnosti AUDIO-a.

Oporbenim zastupnicima neuvjerljivo je zazvučao argument potpredsjednika Vlade Branka Grčića da se novi zakon o upravljanju državnom imovinom donosi i kako bi se stalo na kraj neefikasnosti AUDIO-a.

Novi sustav neće osigurati efikasnije upravljanje državnom imovinom, jer će u novoosnovanim tijelima i dalje sjediti ljudi koji u proteklih godinu i pol nisu uspjeli pokrenuti Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), uvjerena je saborska oporba.

Oporbenim zastupnicima neuvjerljivo je zazvučao argument potpredsjednika Vlade Branka Grčića da se novi zakon o upravljanju državnom imovinom donosi i kako bi se stalo na kraj neefikasnosti AUDIO-a.

 [infopunkt 6926 2]

“To ste rekli kao da Vlada nema nikakve doticaja sa tom agencijom. Upravno vijeće te agencije čine potpredsjednik Vlade i četiri ministra. Pa vi zapravo prozivate potpredsjednika Vlade i četiri ministra da ne rade svoj posao”, replicirao mu je HDZ-ov Goran Marić.

Upitao je hoće li nova institucija, preseljenje iz Lučićeve u Dežmanovu ulicu ili novi namještaj povećati učinkovitost tih ljudi.

Marić tvrdi da je u tekstu koji je bio na Vladi stajalo da će se za nova tijela kupovati novi automobili, da će se raskinuti ugovori sa svim radnicima u AUDI-u i da će se zakupiti prostor u Dežmanovoj po 12 eura.

“Ali, to je izbačeno na putu od Markova trga do donošenja prijedloga u Sabor. Na samo 50 metara se izgubila jedna stranica tog teksta, jer nije zgodno da to mi vidimo ovdje u sabornici”, ustvrdio je Marić.

Laburist Branko Vukšić misli da je predloženi zakon “svojevrsna kapitulacija sustava pred birokracijom, kao i zakon o strateškim investicijama”.

Istaknuo je kako misli da je ovdje riječ o ”centralizaciji, fondu za privatizaciju i još jednom žarištu korupcije”.

 [infopunkt 6926 4]

Grčić je odgovorio Vukšiću te komentirao da izvanredno stanje traži izvanredne mjere.

“Eksperiment s AUDIO-om nije dao rezultate. Puno ciljeva nije realizirano, čak su i blokirali mnoge aktivnosti. I za vrijeme ove Vlade, godinu i pol dana nisu se pomakli, jednostavno nemate instrument kako ćete tu priču pomaknuti”, rekao je Grčić, naglasivši da “izvanredno stanje u gospodarstvu zahtjeva izvanredne mjere”.

[infopunkt 6926 5]

Vukšić je upitao kako Vlada namjerava pronaći kadar koji će osigurati efikasno upravljanje imovinom.

“Gdje se kriju ti ljudi? Koji će to Todorićev ili Tedeschijev menadžer ured hrvatskih tajkuna zamijeniti Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom, za plaću od desetak tisuća kuna”, upitao je Vukšić, koji se pribojava da bi takav menadžment u državnim tijelima mogao služiti privatnim interesima.

“Oni će imati neki drugi interes, kao što ga je imao bivši guverner HNB-a, što nam sugeriraju događaji s kraja njegova mandata i nakon odlaska iz HNB-a. Velike gazde nagrađuju svoje službenike velikim novcem”, rekao je.

Vukšić se boji i da bi predstojnik Državnog ureda za ovlasti Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) mogao imati prevelike ovlasti.

“Svemoćni DUUDI-jev Chuck Norris moći će raspisati, mada mu to zbog svekolike sposobnosti i ne treba, osnivanje povjerenstava. Što će povjerenstva raditi? Izrađivat će nacrte provedbenih propisa ovih zakona. Tko određuje način rada povjerenstva? Isti onaj svemoćni predstojnik”, upozorio je Vukšić.

Kazao je kako je zakon pun kontroverzi, a javnosti je o tako jednoj važnoj stvari ostavljeno šest dana za raspravu.

[infopunkt 6926 6]

Protivi se i prijedlogu da država nekretnine može darovati i građanima te privatnim tvrtkama i podsjeća da je bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić svojedobno kazao da je “interes Ivice Todorića interes RH”.

Đakić je progovorio novom zakonu i katastrofalnom stanju u državnoj imovini. ”Možemo pretpostaviti kako će izgledati da jedna osoba moći dijeliti imovinu te usluge te imovine, kako se kome prohtje”, zaključio je.

[infopunkt 6926 9]

 


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.