Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Seljački savez: “Hrvatska vlast je izgubljena kao guske u magli” [VIDEO]

Predsjednik hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin ističe kako su poruke Vlade zbunjujuće.

Predsjednik hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin ističe kako su poruke Vlade zbunjujuće.

Predstavnici Hrvatskog seljačkog saveza održali su konferenciju za medije na temu isplate potpora sukladno Zakonu o poljoprivredi.

Naime, najavljuju da ukoliko se  ispune najave o smanjenju potpora za poljoprivredu za oko milijardu kuna  – to je po predsjedniku saveza ravno propasti hrvatskog sela.

“Bez te milijarde hrvatsko selo ne može preživjeti, a mnoga gospodarstva, pogotovo mala, morat će ugasiti poljoprivrednu proizvodnju”, rekao je Latin.

Također je poručio građanima koji se ne bave poljoprivredom kako poljoprivrednici ne traže kruha preko pogače već samo ono na što imaju pravo, što je regulirano zakonom.

Zakon o potporama u poljoprivredi usklađen je s EU regulativom, kaže koliko selo treba dobiti potpora i seljaci ne traže ništa što nisu zaradili, istaknuo je Latin.

[infopunkt 3960 2]

Navodi i podatak kako kako hrvatsko selo u proračun svake godine unosi oko 7,5 milijardi kuna, a iz njega uzima 3,6 milijardi kuna i ništa ne uzima što nije zarađeno.

Latin kaže i kako su poruke vladajućih zbunjujuće i nejasne, jer jedan dan ministar financija iznosi podatak da će se poljoprivredi rezati milijarda kuna, a onda ministar poljoprivrede drugi dan pita odakle te informacije kada proračun još nije gotov.

“Djeluje kao da je hrvatska vlast izgubljena kao guske u magli i ovakvim svojim ponašanjem dugo neće vidjeti svjetlo na kraju tunela”, kaže Latin.

Mi koji se bavimo poljoprivrednom proizvodnjom ne želimo biti oštećeni zbog nečijeg neznanja i nesnalaženja, poručio je.

[infopunkt 3960 3]

Što se tiče prosvjeda najavljenih za idući tjedan kazao je kako se nada da do njih neće doći te kako vjeruje da u državi ima netko tko razumije seljake i probleme sela.

Više udruga poljoprivrednika početkom je ovog tjedna od Vlade zatražilo poštivanje zakona o državnoj potpori poljoprivredi, isplatu poticaja u punom iznosu do kraja veljače, a ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi najavili su prosvjede za 9. veljače.

Latin se osvrnuo i na naputak ministra poljoprivrede koji je obustavio raspolaganje poljoprivrednim zemljištem napominjući kako je taj naputak oštetio seljake jer su svi poslovi oko poljoprivrednog zemljišta prekinuti.

[infopunkt 3960 6]

Agencija za poljoprivredno zemljište do današnjeg dana ima samo ravnatelja i Latin pita kako će se raspolagati zemljištem ako Agencija još ne funkcionira.

[infopunkt 3960 7]

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

DroneDays 2023 je treće izdanje međunarodnog skupa o bespilotnim letjelicama koji će se održati 4. i 5. svibnja 2023. godine na Fakultetu elektrotehnike i...

Ekonomija

Precizna poljoprivreda je relativno nova grana poljoprivrede koja služi kao nadopuna i korekcija konvencionalnoj poljoprivredi tako da omogućuje detaljan i sveobuhvatan pogled na poljoprivrednu...

Novosti

U Pazinu od 22. do 24. travnja sve što se povezuje na temu poljoprivredne proizvodnje okupit će se u prostoru Školsko gradske sportske dvorane...

Komentari

Još kao student agronomije, mladi inovator Tvrtko Matijević osmislio je tehnologiju sakupljanja pčelinjeg otrova kakva u svijetu još nije postojala.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.