Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sindikalni prosvjed radnika Ine protiv iznajmljivanja benzinskih postaja [VIDEO]

Sindikalni prosvjed pod sloganom “Nema Ine bez cjeline” održan je danas pred upravnom zgradom kompanije protiv najavljenog pilot projekta davanja benzinskih postaja u najam privatnicima i uvođenja franšize u maloprodaju, jer sindikalci strahuju da će to izazvati gubitak radnih mjesta, smanjenje plaća i, na kraju, uništenje tvrtke.

Sindikalni prosvjed pod sloganom "Nema Ine bez cjeline" održan je danas pred upravnom zgradom kompanije protiv najavljenog pilot projekta davanja benzinskih postaja u najam privatnicima i uvođenja franšize u maloprodaju, jer sindikalci strahuju da će to izazvati gubitak radnih mjesta, smanjenje plaća i, na kraju, uništenje tvrtke.

Taj je model (franšize) protivan hrvatskim zakonima i Statutu Ine i njegova primjena znači trenutan raskid ugovora o radu s tvrtkom Ina d.d., čime zaposleni gube sva stečena prava i otvara se prostor za drastično smanjenje plaća i daljnje otkaze, ustvrdila je Maja Rilović, predsjednica Sindikata INAŠ, koji je organizirao skup na kojem je sudjelovalo oko tisuću radnika Ine.

Rilović je rekla da se prema Statutu Ine pojedine organizacijske cjeline ne mogu izdvajati bez odluke Skupštine i najavila da će zatražiti sudsku zaštitu i očitovanje Vlade o restrukturiranju i reorganizaciji temeljnih djelatnosti, budući da to nije dogovoreno sa dioničarima.

Upozorila je kako bi u slučaju nastavka uvođenja franšize do 2015., kada se planiraju privatizirati sve Inine benzinske postaje, 2.700 radnika moglo ostati bez posla. Upravi je jedini cilj ostvarenje kratkoročnog profita na teret radnika, optužuje Rilović, što vodi devastaciji jedne od temeljnih djelatnosti – maloprodaje, a time i cijele Ine.

Financijski rezultat Ine za 2013. iz dobitka je preko noći pretvoren u gubitak, sisačka rafinerija umjesto modernizacije proizvodi četiri puta manje i pretvara se u skladište derivata iz Mađarske, a modernizacija riječke rafinerije kasni više godina, dodala je.

Opstanak Ine ključan je za interese njezinih radnika i hrvatskog gospodarstva, no potrebna su hitna ulaganja u istraživanje, proizvodnju i modernizaciju, istaknula je Rilović.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo “Vama bonusi, nama burza – neće ići”, “Ne damo Inu” i dr. Također su izveli performans s kartonskim kutijama od kojih svaka predstavlja jednu organizacijsku jedinicu. Kutije su bile složene u piramidu u čijim je temeljima bila maloprodaja, čije je izvlačenje simbolički urušilo tvrtku.

Uprava Ine je nakon današnjeg prosvjeda u organizaciji sindikata INAŠ poručila sindikalcima da su strateške odluke u nadležnosti upravljačkih tijela kompanije, a ne sindikata, te da je model poduzetnika, protiv kojega se sindikalci bune, uobičajen u maloprodaji naftnih kompanija.

Ina u priopćenju tvrdi da je poslovna odluka o uvođenju operativnog modela na dijelu Inine maloprodajne mreže donesena nakon detaljne analize maloprodajnog poslovanja te usporedbe s konkurentima i najboljom industrijskom praksom.

Inini su zaposlenici i sami prepoznali potencijal tog operativnog modela, inače uobičajenog u maloprodaji naftnih kompanija, što potvrđuje podatak da je polovica od 600 zaprimljenih zahtjeva na natječaj stigla upravo od njih, a od izabranih 15 partnera čak devet su Inini zaposlenici.

Temeljem dosadašnjih pozitivnih povratnih informacija planira se proširenje projekta na dodatni broj benzinskih postaja unutar maloprodajne mreže, najavljuje Uprava Ine.

Taj operativni model ne uključuje izdvajanje Trgovine na malo, tako da Ina ostaje usmjerena na razvoj svih svojih temeljnih djelatnosti, kaže se u priopćenju.

Iz Uprave također odbacuju sindikalne optužbe o nepostojanju socijalnog dijaloga u kompaniji jer su ovog mjeseca uspješno zaključeni kolektivni pregovori između poslodavca i sindikata, a nedavno je održan još jedan sastanak o projektu “Model poduzetnik” u sklopu kojeg su sindikatima razjašnjena sva dodatna pitanja.

Ina je spremna pregovarati sa socijalnim partnerima ali strateške odluke su, kao i u svim drugim kompanijama, u nadležnosti upravljačkih tijela kompanije, naglašava vodstvo Ine koje ocjenjuje da se prosvjedom i dosadašnjim istupima INAŠ sve više udaljava od svoje temeljne zadaće – zastupanja prava i interesa svojih članova.

Direktorica Sektora korporativnih komunikacija Ine Marina Burazer izjavila je novinarima da se ne radi o franšizi i izdvajanju maloprodaje, nego o operativnom modelu koji je prisutan u velikom broju kompanija, pa se u manjem dijelu želi primjeniti i u Hrvatskoj.

Radnici koji žele ostat će raditi na benzinskim postajama, a novi će im upravitelji ponuditi nove ugovore. Upitana što će biti s radnicima koji to ne prihvate, Burazer je rekla da će se vidjeti na koji će se način riješiti to pitanje, odnosno hoće li biti preraspoređeni unutar kompanije ili će im se ponuditi odlazak uz otpremninu.

[infopunkt 7830 3]

Ozren Matijašević obratio se prisutnim prosvjednicima. ”Izdaja je prava riječ”, kazao je.

[infopunkt 7830 2]


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.