Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Slabi japansko gospodarstvo

Novi japanski guverner Haruhiko Kuroda kazao je prošlog tjedna da će banka u naredne manje od dvije godine ubrizgati u gospodarstvo oko 1.400 milijardi dolara, što je znatno smanjilo prinose na obveznice u očekivanju opsežnog programa kupovine imovine.

Novi japanski guverner Haruhiko Kuroda kazao je prošlog tjedna da će banka u naredne manje od dvije godine ubrizgati u gospodarstvo oko 1.400 milijardi dolara, što je znatno smanjilo prinose na obveznice u očekivanju opsežnog programa kupovine imovine.

Euro je u ponedjeljak poskočio na najvišu razinu prema jenu u tri godine na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je japanska središnja banka počela kupovati državne obveznice u sklopu najavljenog agresivnog ublažavanja monetarne politike. Jedinstvena europska valuta poskočila je prema jenu 1,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od siječnja 2010. od 128,755 jena. Bila je na dobitku i prema dolaru, od 0,2 posto, i njome se trgovalo po 1,3025 dolara. Time se zadržala nadomak najviše razine prema dolaru u dva tjedna, od 1,3040 dolara, koju je dosegnula u petak nakon objave slabih podataka o zapošljavanju u SAD-u.

Dolar je također poskočio prema jenu, i to 1,1 posto, i njime se trgovalo pod 98,67 jena. Nakratko je na elektronskoj platformi EBS premašio i razinu od 99 jena, dosegnuvši najvišu razinu od svibnja 2009. Novi japanski guverner Haruhiko Kuroda kazao je prošlog tjedna da će banka u naredne manje od dvije godine ubrizgati u gospodarstvo oko 1.400 milijardi dolara, što je znatno smanjilo prinose na obveznice u očekivanju opsežnog programa kupovine imovine.

Banka je danas zaista provela prve operacije kupovine obveznica, najavivši da će kupiti tisuću milijardi jena dužničkih papira s rokom dospijeća od pet do 10 godina, te 200 milijardi jena onih s rokovima dospijeća duljim od 10 godina. Analitičari očekuju da će japanski ulagači iskoristiti dio tog novca za kupovinu imovine s višim prinosima, što će dodatno pritisnuti vrijednost jena.

Upravo su takve kupovine danas poduprle euro, budući da su se ulagači u Aziji okrenuli španjolskim i talijanskim državnim obveznica, pa su prinosi na te dužničke papire naglo pali. Analitičari ipak upozoravaju da je oštro slabljenje jena trenutno zasjenilo zabrinutost zbog posustajanja gospodarstva u eurozoni i spekulacije da bi Europska središnja banka mogla ublažiti monetarnu politiku. Napominju također da nema puno prostora ni za dodatno jačanje dolara prema jenu, budući da je zelena novčanica samo u ovoj godini oslabila prema japanskoj valuti više od 14 posto, a u međuvremenu su se pojavile naznake slabljenja američkog gospodarstva.

Tako su podaci američke vlade na kraju prošlog tjedna pokazali da su poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili samo 88 tisuća novih radnih mjesta, znatno manje nego što se očekivalo.

 

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Ključni datumi su 5. rujna ove godine, kad službeno treba započeti dualni prikaz cijena te 1. siječnja 2023. kad započinje uvođenje eura.

Financije

Dvojni prikaz cijena i prije zakonske obveze nastavak je politike otvorenog i transparentnog odnosa kompanije prema kupcima.

Osobne financije

Od sada na Jeftinije.hr uz iznos proizvoda u kunama možete vidjeti i iznos u eurima.

Lifestyle

Svi nogometni entuzijasti koji su u potrazi za idealnim televizorom razveselit će nova pogodnost koju donosi Philips TV.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.