Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Slavonski specijaliteti za prste polizat

Okusi Zlatne Slavonije gurmanski brend Požeško-slavonske županije nudi najfinije tradicionalne specijalitete uz koje se sjajno sljubljuju kutjevačka, požeška i pleternička vina.

Dvije vrste mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici na ražnju, druženje uz otvorenu vatru i čašu vrhunskog vina – neprocjenjivo gurmansko iskustvo! Doživjet ćete ga – a gdje drugdje nego u Slavoniji, poznatoj po bogatstvu okusa i mirisa, hvaljenoj gostoljubivosti i vrhunskim vinima. Riječ je o požeškom vinogradarskom ćevapu, kojeg su kroz stoljeća do savršenstva doradili radišni i skromni Požežani. Neobična kombinacija ražnja i orijentalnih utjecaja pripreme mesa postala je tradicionalno jelo požeških vinogradara i vinara, uz koje se obilježavaju i slave sve vinske svetkovine – od Vincelova do Martinja.

Požeški vinogradarski ćevap

U Požeško-slavonskoj županiji ponudit će vas i specijalitetima od slatkovodne ribe poput pastrve sa žara, perkelta od soma i odličnim fiš paprikašom, ili jednostavnije fišem, zaštitnim znakom slavonske gastronomske ponude. Ovo poznato jelo tu se priprema s puno ljubavi i strasti. Tajna je u dobroj ribi, kvalitetnoj crvenoj paprici i što je najvažnije – harmoniji okusa. Najbolji fiš majstori kažu kako je dobar fiš umjereno slan, umjereno ljut, umjereno gust, a nikako se ne bi smjela osjetiti kiselina zbog rajčice.

Fiš paprikaš

Tu se ovo jelo priprema u sva četiri godišnja doba, sastavni je dio ponude većine slavonskih restorana, a neizostavni specijalitet blagdanskih stolova, baš poput sarme koja možda nije originalno, ali je omiljeno jelo među Slavoncima. Nema ljepšeg mirisa od kuhane sarme, reći će vam ljubitelji njezini ljubitelji.

Sarma sa kuhanim krumpirom

Nekada se po slavonskim selima sarma pripremala samo od sušene dimljene svinjetine, osim u vrijeme kolinja kada je svježeg mesa bilo u izobilju. Na Veliki petak tradicionalno se pripremala posna sarma od usitnjenih sjemenki bundeve, koja se danas još može pronaći na jelovniku Okusa Zlatne Slavonije.

Posjetite li Požeško-slavonsku županiju svako kušajte odrezak Barun Trenk od telećeg ili svinjećeg mesa punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom i prijan na crvenom luku s umakom od gljiva… Za prste polizat!

Odrezak Barun Trenk

Odaberite bilo koji od devet ugostiteljskih objekata i restorana na području Požeško-slavonske županije koji nose oznaku Okusi Zlatne Slavonije i uživajte u gurmanskom iskustvu tradicijske kuhinje, a za potpuni doživljaj tu su vina kutjevačkih, požeških ili pleterničkih vinara koja su nadaleko proslavila ovaj dio Hrvatske.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.