Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vrhunska graševina – odličan izbor za novogodišnju noć

Stara je izreka – kako dočekamo novogodišnju noć, takva će nam biti cijela godina! Pobrinite se da na vašem blagdanskom stolu bude odlična hrana i još bolje vino, a takvo se njeguje u podrumima vinorodne Požeško-slavonske županije

Iako je prva asocijacija novogodišnje noći pjenušac, vrhunska graševina je vjeran pratitelj svake dobre zabave, proslave i blagdana. Pijete li ju sami, u dvoje ili u većem društvu, osjećaj je neponovljiv, osobito ako ste istinski vinoljubac i znate cijeniti vrhunsku kapljicu. U svijetu je smatraju sortom srednje Europe, no brojni svjetski vinski stručnjaci, među kojima su i vinski kritičari Jancis Robinson i Steven Spurrier, tvrde da je zavičaj graševine upravo na području kontinentalne Hrvatske.

Kutjevačko vinogorje poznato je kao kolijevka graševine. Iznimno pitka i svježa kutjevačka graševina slovi za najpopularnije vino u Hrvatskoj. Odnjegovana u podrumima nagrađivanih vinara, zavest će vas ugodnim cvjetnim i voćnim mirisom te skladnim i punim okusom.

Važno je reći da je pridjev vrhunska ono najmanje što ovdje možete očekivati od graševine, jer gotovo svaka vinska kuća ima bar jedno vino kategorije kasna berba, izborna berba ili ledeno vino, pa uz to treba sljubiti samo fini desert da svako slavlje bude potpuni užitak.

Planirate li blagdane provesti na jednom od kutjevačkih vinskih obronaka, ne propustite posjet najstarijem vinskom podrumu u Hrvatskoj iz 13. stoljeća. U njemu su, navodno, carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk, 1741. proveli punih sedam dana, uživajući u ljubavnoj moći graševine, ali i drugih sorti. I danas kutjevačka vina oduševljavaju najzahtjevnija nepca, a tome su dokaz i brojne Decanter nagrade koje u Kutjevo stižu svake godine.

Dobar izbor uz blagdanska jela su vina iz pleterničkih podruma. Brda Klikun i Starac iznad ovog gradića, najbolji su kontinentalni položaji za sadnju vinove loze u Hrvatskoj. Njima se divila i udovica Clicquot, ista ona dama koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, a danas u Pleternici vinoljupci uživaju u cuvéeu Klikun.

Ukratko, krenite slavonskim putevima graševine u novogodišnju noć!

Pročitajte još:

Novosti

Požeško-slavonska županija zelena je destinacija bez premca.

Izdvojeno

Ljepote Požeško-slavonske županije, njihovu srdačnost, neodoljivu gastro i vinsku ponudu najljepše je istražiti na biciklu! Ovdje se isprepleću biciklističke rute koje u potpunosti zadovoljavaju...

Lifestyle

Okusi Zlatne Slavonije gurmanski brend Požeško-slavonske županije nudi najfinije tradicionalne specijalitete uz koje se sjajno sljubljuju kutjevačka, požeška i pleternička vina.

Novosti

Sovsko jezero u istočnom dijelu Požeško-slavonske županije na području Čaglina jedini je ostatak nekadašnjeg Panonskog mora. To nije jedina zanimljivost vezana uz ovu županiju....

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.