Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Slavonsko tržište nekretnina odolijeva padu cijena

Iako se o padu cijena nekretnina govori već neko vrijeme, čini se kako navedene promjene još uvijek nisu zahvatile slavonsko tržište

Iako se o padu cijena nekretnina govori već neko vrijeme, čini se kako navedene promjene još uvijek nisu zahvatile slavonsko tržište. Naime, podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene tamošnjih kuća i stanova tijekom listopada na mjesečnoj razini zabilježile porast vrijednosti.

Kada je u pitanju izbor između stana i kuće, mnogi su kupci u dilemi. No, cijene na području Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije ipak idu u prilog kupcima kuća čije su cijene i dalje niže.

Život u gradu donosi mnoge prednosti, no kupnja nekretnine u urbanim područjima ipak nije moguća svima, pa brojni kupci jeftinija rješenja traže na gradskoj periferiji ili u manjim mjestima u okolici.

Prema riječima Mladena Matijevića, regionalnog direktora tvrtke Indomio d.o.o. koja upravlja portalima za oglašavanje nekretnina Crozilla.com i Indomio.hr, migracije stanovništva prema urbanim područjima dodatno potiču potražnju za stanovima, čime se postižu više cijene u usporedbi s kućama u perifernim regijama. 

„Investitori preferiraju ulaganje u stanove, potaknuti većom potražnjom za stanovima u urbanim sredinama, te bržim povratom investicije. No, visoke cijene stanova u gradovima, često tjeraju kupce na traženje povoljnijih opcija izvan urbanih središta. Na periferiji, kao u brojnim mjestima u Osječko-baranjskoj ili Brodsko-posavskoj županiji, kuće na selima privlače one koji traže pristupačnije stambene opcije.“

Kuće u Osijeku dvostruko jeftinije no stanovi

Kvadrati kuća u Osijeku tijekom listopada su u prosjeku bili dvostruko jeftiniji od tamošnjih stanova, a u Osječko-baranjskoj županiji ta je razlika još veća.

Na osječkom se području mogu pronaći kuće i stanovi koji se putem oglasnika Crozilla.com prodaju po cijenama već od oko 40.000 eura, no pritom valja računati kako je uglavnom riječ o manjim objektima koji zahtijevaju dodatna ulaganja. Gornje tražene vrijednosti, za stambeno-poslovne objekte velikih površina dosežu iznose i do nekoliko stotina tisuća eura.

Prosječna tražena cijena osječkih stanova koji se prodaju putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com tijekom listopada je iznosila 1771 euro, što je u prosjeku 0,8 posto više no mjesec ranije.

Prosječna oglašavana cijena osječkih kuća, s uključenom cijenom okućnice, tijekom listopada je iznosila 867 eura po kvadratu, a navedeni je iznos 1,1 posto veći no u rujnu.

Kako to obično biva, svi oni koji si ne mogu priuštiti nekretninu u gradu, traže jeftinije opcije za rješenje stambenog pitanja. Alternativa osječkim nekretninama su one na području Osječko-baranjske županije u kojoj se stare kuće na selima prodaju već po cijenama od 10.000 eura. Njihova je prosječna oglašavana cijena tijekom listopada iznosila 670 eura po kvadratu, dok se za kvadrat stana tražilo osjetno više, 1758 eura. 

Brodsko-posavska županija: Slavonski Brod bilježi rast cijena nekretnina

Nakon najvećeg grada u Slavoniji, Osijeka, drugi po veličini i značaju je Slavonski Brod, u kojem su cijene nešto niže no osječke.

Kuće se u Slavonskom Brodu na oglasniku Crozilla.com mogu pronaći i jeftinije od 30.000 eura, a njihove se vrijednosti penju i do iznosa od nekoliko stotina tisuća eura. No, prosječna cijena njihovih kvadrata u listopadu je iznosila 1071 euro.
Nešto više vrijednosti tražene su za tamošnje stanove čija je cijena oglašavana po prosječnih 1402 eura za kvadrat. Najviše cijene stanova u tom se gradu kreću do iznosa od oko 200.000 eura.

Početna oglašavana cijena kuća u Brodsko-posavskoj županiji manja je i od 20.000 eura, koliko se traži za stare kuće na selu. Prosječna tražena cijena kuća u toj je županiji tijekom listopada na oglasniku Crozilla.com iznosila 736 eura po kvadratu.

Oglašavane cijene su početna točka pregovora

Mladen Matijević kaže kako prethodno navedene, odnosno oglašavane cijene predstavljaju želje prodavatelja koji ih i kreiraju. Dodaje i kako su one obično tek početna točka za daljnje pregovaranje između prodavatelja i potencijalnih kupaca. „Važno je uzeti u obzir kako prosječne tražene cijene nisu uvijek realne i uglavnom su podložne pregovorima.“

Stoga je prije kupnje, ali svakako i prije upuštanja u proces prodaje nekretnine, poželjno konzultirati se s lokalnim stručnjacima, poput agenata za nekretnine koji poznaju tržište i znaju odrediti realniju cijenu.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.