Slovenci kuju novu, manje ambicioznu strategiju za NLB

Slovenci kuju novu, manje ambicioznu strategiju za NLB

Prema najavama, dopunjena strategija najveće slovenske banke predviđa da bi skupina NLB za tri godine poslovala bez LHB Frankfurt koja bilježi najveće gubitke u skupini, zatim predviđa prodaju Adria Bank sa sjedištem u Beču, prodao bi se dio mreže NLB-a u jugoistočnoj Europi te vlasnički udio NLB-a u Banci Celje, piše vodeći slovenski list u svom gospodarskom dodatku.

Polugodišnji gubitak 41 milijun eura

Najveća slovenska banka prošlu je godinu po prvi put završila s gubitkom, a njeni gubici na polugodištu ove godine iznosili su 41 milijun eura na razini cijele skupine NLB.

Zbog neslaganja vodećih dioničara, Slovenije i belgijskog KBC-a, još nije riješeno pitanje njene dokapitalizacije koje je otvoreno prije više od godinu dana, a spominje se da bi dokapitalizacija trebala iznositi oko 400 milijuna eura.

Ambicije padaju u vodu

Radikalno smanjivanje mreže NLB-a u inozemstvu zahtijeva belgijska skupina KBC, koja raspolaže s 30 posto dionica NLB-a i najveći je njen suvlasnik uz Sloveniju i njene fondove.

„Delo“ navodi da bi zamišljena nova strategija NLB-a zapravo značila odustajanje od dosadašnje ambiciozne strategije NLB-a kao vodeće bankovne skupine u regiji jugoistočne Europe.

Podijeli

Odgovori

Top