Slovenija razotkriva najveće porezne dužnike

Slovenija razotkriva najveće porezne dužnike

Slovenija bi po uzoru na neke druge zemlje u Europi uskoro mogla objaviti popis najvećih poreznih dužnika, a ministarstvo financija pri tom je u četvrtak upozorilo da treba paziti da se objavom inače zaštićenih podataka ne otvori neopravdani “javni linč” protiv nekih kategorija poreznih obveznika koji nisu u stanju podmiriti svoje obveze.

Nakon što je nedavno slovenska porezna uprava objavila iznose poreznih dužnika koji duguju više od 4000 eura, ali ne navodeći imena pojedinaca i poduzeća, pojavila su se mišljenja da bi to moglo “zatrovati” poslovni okoliš i biti kontraproduktivno.

No, najveća slovenska sindikalna centrala u četvrtak je od vlade zatražila da objavi popis svih dužnika, tvrdeći da to rade i druge europske vlade u situaciji kad im se smanjuju proračunski prihodi i da bi objava popisa djelovala katarzično na porezne dužnike.

Predsjednik federacije Samostalnih sindikata Slovenije Dušan Semolič izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da bi vlada trebala objaviti popis poreznih dužnika jer su to stranke koje ju sačinjavaju lani obećavale u predizbornoj kampanji.

Na takve tvrdnje reagiralo je u četvrtak ministarstvo financija, navodeći da priprema objavu najvećih poreznih dužnika, ali na taj način da se izbjegne stvaranje situacije “javnog linča” onih koji svoje obveze nisu podmirili, te negativne učinke mogućih grešaka.

Zato će uskoro biti objavljena neanonimna lista većih dužnika i to onih koji svoje obveze već duže vrijeme nisu izvršili.

“Objava određenih kategorija poreznih dužnika mogla bi biti u javnom interesu, te potaknuti da porezni obveznici u većoj mjeri nego do sada i dobrovoljno počnu ispunjavati porezne obveze, kako se ne bi našli na listi”, navelo je slovensko ministarstvo financija.

Prema nedavnoj informaciji slovenske porezne uprave, stanje poreznog duga sredinom ove godine iznosilo je 830 milijuna eura, a procjenjuje se da je od toga potencijalno naplativa samo trećina jer se dobar dio iznosa odnosi na tvrtke koje su već otišle u stečaj ili prisilnu naplatu dugovanja.

Podijeli

Odgovori

Top