Smartphone uskraćuje previše sna..

Jednogodišnje proučavanje navika učenika u školskom okrugu Edison pokazalo je da njih više od 60 posto nije dovoljno naspavano zbog pisanja telefonskih poruka do kasno u noć ili uporabe telefona te da ih se čak 20 do 25 posto budi kako bi odgovorili na poruku.

„Govorimo o adolescentima koji pate od kroničnog nedostatka sna, prema mojem viđenju i odraslom naraštaju“, kaže dr. Peter Polos, voditelj istraživanja, inače specijalist za poremećaje spavanja. Tvrdi da više od 70 posto ispitanika spava noću manje od preporučenih osam sati, uobičajeno pet do šest.

„Kakvoća i količina spavanja važni su za razvitak mozga, za organizaciju misli tijekom dana i pomažu snaženju pamćenja. Znamo da je normalan san ključan za razvitak, posebice fiziološki“, ističe dr. Polos.

„To je tako privlačno i traži jako puno samoobuzdavanja da bih znao kada valja ugasiti“, veli Kyle GORDY, jedan od ispitanih učenika.

Međutim, upravo je to ono što bi tinejdžeri morali činiti, prema dr. Polosu. Poremećaj spavanja uzrokuje adolescentima poteškoće s razvitkom mozga i izvedbom u školi tijekom glavnog razdoblja njihova odrastanja.

„Prije sam uobičajeno provodio nevjerojatno puno vremena zabavljen svojim telefonom i to mi je poremetilo san tako da sam morao poduzeti nešto kako bih bio sposoban reći – ne, treba mi moj san“, navodi jedan od ispitanika.

Drugi pak tinejdžer smatra da uporaba telefona odvraća pozornost jer kani li odgovoriti na tekstovnu poruku, tada mora razmišljati o tekstu poruke i čekati da mu druga osoba odgovori. To može oduzeti i sat vremena spavanja pa je doista nužno isključiti smartphone.

Dr. Polos tvrdi da postoji pravi učinak toga jer našem je mozgu potrebno vrijeme da se „odmota“ i „otpoji“ prije spavanja. Povrh toga, odgađanje spavanja uzrokovano gledanjem u zaslone s plavim svjetlom ili bilo kojim svjetlosnim valovima remeti otpuštanje melatonina. Također smatra da je odgovornost na roditeljima, koji moraju objasniti djetetu kada je vrijeme da se telefon isključi.

Još nisu poznati dugotrajni učinci tih noćnih uporaba telefona, ali liječnici su zabrinuti zbog promjena u mozgu i djelovanja. Njihova je preporuka da takvu praksu valja iskorijeniti kod tinejdžera.

Izvor: skolskiportal.hr

Podijeli

Odgovori

Top