Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Španjolska povećava PDV na 21 posto

Oštro podizanje stope PDV-a dio je golemog paketa koji obuhvaća podizanje poreza i rezove u državnoj potrošnji čiji je cilj smanjiti proračun posrnule članice eurozone za 65 milijardi eura u iduće dvije i pol godine

Oštro podizanje stope PDV-a dio je golemog paketa koji obuhvaća podizanje poreza i rezove u državnoj potrošnji čiji je cilj smanjiti proračun posrnule članice eurozone za 65 milijardi eura u iduće dvije i pol godine

Španjolski premijer Mariano Rajoy u srijedu je najavio povećanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) za tri postotna boda, na 21 posto, u sklopu paketa strogih mjera štednje čiji je cilj uravnoteženje proračuna, izvijestio je u srijedu BBC News.

Oštro podizanje stope PDV-a dio je golemog paketa koji obuhvaća podizanje poreza i rezove u državnoj potrošnji čiji je cilj smanjiti proračun posrnule članice eurozone za 65 milijardi eura u iduće dvije i pol godine, podsjeća Reuters.

Riječ je o mjerama koje vlada u Madridu mora poduzeti u zamjenu za odobreni paket pomoći za tamošnji posrnuli bankovni sektor i produljenje roka za svođenje manjka ispod najviše dopuštenih tri posto BDP-a u EU. Dodatno su kolege u eurozoni popustile i u vezi ciljanog smanjenja ovogodišnjeg manjka, koji bi ove godine trebao biti srezan na 6,3 posto BDP-a.

Gospodarstvo u recesiji, visoka nezaposlenost i pad prihoda od poreza na dohodak otežavaju Španjolskoj ispunjenje ciljanog smanjenja proračunskog manjka, dogovorenog sa članicama EU-a.

Ministri financija eurozone na ovotjednom su sastanku Španjolskoj odobrili isplatu 30 milijardi eura do kraja ovoga mjeseca za potrebe spašavanja posrnulih španjolskih banaka i odobrili vladi u Madridu dodatnih godinu dana vremena, do 2014., za svođenje manjka u granice dopuštenog u EU.

Rajoy je u tamošnjem parlamentu kazao da planirane mjere moraju biti usvojene bez odgađanja.

“Danas plaćamo greške iz prošlosti”, kazao je premijer i dodao kako Španjolci nikada do sada nisu doživjeli takvu recesiju.

U utorak navečer u Madrid su se slile kolone rudara koji su od 22. lipnja prevalili stotine kilometara kako bi u glavnom gradu Španjolske provjedovali protiv planiranog smanjenja subvencija industriji ugljena s prošlogodišnjih 301 milijun eura na ovogodišnjih 111 milijuna.

Sindikati upozoravaju da ti rezovi dovode u pitanje 30 tisuća radnih mjesta i da bi mogli uništiti tu industriju. Vlada pak tvrdi da isplaćuje neproporcionalno visoke subvencije tom malom i neprofitabilnom dijelu gospodarstva.

 


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.