Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Španjolska povećava PDV na 21 posto

Oštro podizanje stope PDV-a dio je golemog paketa koji obuhvaća podizanje poreza i rezove u državnoj potrošnji čiji je cilj smanjiti proračun posrnule članice eurozone za 65 milijardi eura u iduće dvije i pol godine

Oštro podizanje stope PDV-a dio je golemog paketa koji obuhvaća podizanje poreza i rezove u državnoj potrošnji čiji je cilj smanjiti proračun posrnule članice eurozone za 65 milijardi eura u iduće dvije i pol godine

Španjolski premijer Mariano Rajoy u srijedu je najavio povećanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) za tri postotna boda, na 21 posto, u sklopu paketa strogih mjera štednje čiji je cilj uravnoteženje proračuna, izvijestio je u srijedu BBC News.

Oštro podizanje stope PDV-a dio je golemog paketa koji obuhvaća podizanje poreza i rezove u državnoj potrošnji čiji je cilj smanjiti proračun posrnule članice eurozone za 65 milijardi eura u iduće dvije i pol godine, podsjeća Reuters.

Riječ je o mjerama koje vlada u Madridu mora poduzeti u zamjenu za odobreni paket pomoći za tamošnji posrnuli bankovni sektor i produljenje roka za svođenje manjka ispod najviše dopuštenih tri posto BDP-a u EU. Dodatno su kolege u eurozoni popustile i u vezi ciljanog smanjenja ovogodišnjeg manjka, koji bi ove godine trebao biti srezan na 6,3 posto BDP-a.

Gospodarstvo u recesiji, visoka nezaposlenost i pad prihoda od poreza na dohodak otežavaju Španjolskoj ispunjenje ciljanog smanjenja proračunskog manjka, dogovorenog sa članicama EU-a.

Ministri financija eurozone na ovotjednom su sastanku Španjolskoj odobrili isplatu 30 milijardi eura do kraja ovoga mjeseca za potrebe spašavanja posrnulih španjolskih banaka i odobrili vladi u Madridu dodatnih godinu dana vremena, do 2014., za svođenje manjka u granice dopuštenog u EU.

Rajoy je u tamošnjem parlamentu kazao da planirane mjere moraju biti usvojene bez odgađanja.

“Danas plaćamo greške iz prošlosti”, kazao je premijer i dodao kako Španjolci nikada do sada nisu doživjeli takvu recesiju.

U utorak navečer u Madrid su se slile kolone rudara koji su od 22. lipnja prevalili stotine kilometara kako bi u glavnom gradu Španjolske provjedovali protiv planiranog smanjenja subvencija industriji ugljena s prošlogodišnjih 301 milijun eura na ovogodišnjih 111 milijuna.

Sindikati upozoravaju da ti rezovi dovode u pitanje 30 tisuća radnih mjesta i da bi mogli uništiti tu industriju. Vlada pak tvrdi da isplaćuje neproporcionalno visoke subvencije tom malom i neprofitabilnom dijelu gospodarstva.

 


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.