Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Srbija “Južnim tokom” postaje regionalno energetsko čvorište

Plinovod “Južni tok”, koji će kroz Srbiju prolaziti u duljini od 450 kilometara, tu bi zemlju trebao učiniti regionalnim energetskim čvorištem. Investicija je vrijedna oko 700 milijuna eura – izjavio je generalni direktor Javnog poduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović za novosadski Dnevnik.

Plinovod "Južni tok", koji će kroz Srbiju prolaziti u duljini od 450 kilometara, tu bi zemlju trebao učiniti regionalnim energetskim čvorištem. Investicija je vrijedna oko 700 milijuna eura - izjavio je generalni direktor Javnog poduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović za novosadski Dnevnik.

– Realizacijom projekta Srbija će biti regionalno energetsko čvorište, a pozicija naše zemlje u geopolitičkom smislu bit će potpuno nova i drugačija – Bajatovićevu izjavu prenosi Hina.

Od Zaječara do Subotice

Poznate su i preciznije koordinate plinovoda, koje su bile sporne u srpskoj javnosti. Dužina Južnog toka koji bi prolazio kroz Srbiju, a posljedično i važnost te zemlje u geopolitičkom kontekstu bile su predmet brojnih rasprava.

Bajatović precizira da će plinovod Južni tok u Srbiju iz Bugarske ulaziti kod Zaječara. U blizini Beograda bit će glavno čvorište plinovoda, a iz zemlje će izlaziti u blizini Subotice, na sjeveru Vojvodine, dalje prema Mađarskoj.

Srbija želi povećati kapacitete

– Trasa je nešto drugačija nego što je bilo planirano, a u tijeku su razgovori o tome da se kapacitet plinovoda znatno poveća, na oko 63 milijarde prostornih metara godišnje, kao i da se poveća pritisak u cijevima – navodi Bajatović.

Direktor JP “Srbijagas”, čije je sjedište u Novom Sadu, kaže da bi plinovod Južni tok trebao biti završen do kraja 2015. godine.

Sporazum o osnivanju zajedničkih poduzeća za gradnju plinovoda Južni tok kojim će se plin iz Crnoga mora dopremati u Europu 15. svibnja u Sočiju potpisali su ruska energetska tvrtka “Gazprom” i plinske tvrtke iz Grčke, Srbije, Bugarske i Italije.

Konkurentni projekt Nabucco

Južni tok ostaje kontroverzan smjer opskrbe plina, kojem zapadne zemlje osporavaju profitabilnost. Prema nekim procjenama, Nabucco je višestruko jeftiniji i isplativiji. Ali Rusija se očito ne želi odreći dominantnoga položaja kao glavnog opskrbljivača Europe, bez obzira na cijenu.

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

HGK potpisala sporazume o suradnji sa španjolskim partnerima kako bi se hrvatskim tvrtkama olakšao pristup poslovima s fuzijom.

Novosti

Energetski certifikat nešto je što obavezno morate tražiti prilikom gledanja stanova za kupnju ili nabaviti za postojeći stan.

Energetika

Velike korporacije jednosmjerno su se kladile na obnovljivu energiju: svake godine sve više.

Energetika

Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti oko 10 milijuna kuna, a svaka od tri nove male solarne elektrane, jedna u Lepoglavi te dvije u...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.