Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Što će poskupjeti nakon ulaska u EU? Koje su prednosti?

Pozitivnim rezultatom referendum o oulasku u EU, iako se radi o povijesnom događaju, završena je tek prva dionica. Ostalo je još dosta posla na pripremi zemlje i za službeni ulazak u Uniju 1. srpnja 2013. godine. Građane treba informirati o svemu što članstvo donosi, razuvjeriti još uvijek brojne skeptike u pogodnosti članstva, te i dalje provoditi reforme na koje se Hrvatska obvezala.

Pozitivnim rezultatom referendum o oulasku u EU, iako se radi o povijesnom događaju, završena je tek prva dionica. Ostalo je još dosta posla na pripremi zemlje i za službeni ulazak u Uniju 1. srpnja 2013. godine. Građane treba informirati o svemu što članstvo donosi, razuvjeriti još uvijek brojne skeptike u pogodnosti članstva, te i dalje provoditi reforme na koje se Hrvatska obvezala.

Sindikalisti i političari upozoravaju da nas čeka još dug i težak put od restrukturiranja brodogradilišta, temeljite porezne reforme pa sve do poskupljenja određenih proizvoda. Financijski stručnjaci upozoravaju da već sada treba biti spreman na poreznu prilagodbu koja nas čeka nakon ulaska u Europsku uniju. Većinu informacija o promjenama građani mogu dobiti i u brošuri Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Što će poskupjeti nakon ulaska u EU?

Njemačko izdanje poslovnog dnevnika Financial Times Deutschland  podsjeća se da je reformom zakonodavstva hrvatskim firmama omogućeno natjecanje na zajedničkom tržištu, ali i napominje da sudjelovanjem u toj utakmici samo raste pritisak na tržišne aktere.

Uvođenje izmjena u stopama poreza na dohodak, samo su dio poreznih izmjena koja nas čekaju. Plaće su u usporedbi s EU plaćama, dosta opterećene porezima.

Mogli bi poskupjeti: kruh, mlijeko, lijekovi, novine i knjige.

Zbog ukidanja nulte stope, sve što je do sada bilo bez poreza, u Uniji će biti oporezovano s najmanje pet posto. Zbog izmjena u načinu oporezivanja, mogli bi poskupjeti i struja i plin.

Čeka nas usklađivanje carinske i porezne olakšice branitelja, a nova porezna politika čeka i turizam.

Postojeće slobodne poduzetničke zone s povlaštenim poreznim režimima odlaze u povijest.

Ulaskom u EU ukidaju se carinske kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj

Što znači da nema ni straha od carinjenja robe kupljene preko granice. No, s druge strane ukidaju se prava na povrat PDV-a prilikom kupovine u, primjerice, Sloveniji ili Italiji. Dosad su hrvatski građani, kupujući u talijanskim trgovinama, računali na povrat plaćene IVA-e ako im je račun prelazio određenu svotu, no ulaskom u EU ta povlastica nestaje.

Nakon pristupanja EU, hrvatski će građani moći kupiti kvalitetnije proizvode iz bilo koje države članice Unije i to po znatno nižim cijenama nego danas. Finski mobilni telefon, može biti isporučen u Hrvatsku bez obračuna carine i primjene bilo kakve carinske kontrole. U isto vrijeme, primjerice, carina na uvezeni televizor iz Južne Koreje kao treće zemlje (ne-članice EU) plaća se po njegovom prvom ulasku u EU, a nakon toga više nema dodatnih carina ili dodatnih provjera unutar Unije.

Hrvatska mora uvesti PDV na kruh, mlijeko, knjige, znanstvene časopise, lijekove i medicinske implantate

Nulta stopa PDV-a nije u skladu s europskom regulativom, pa najkasnije danom ulaska u EU Hrvatska mora uvesti PDV na kruh, mlijeko, knjige, znanstvene časopise, lijekove i medicinske implantate. No, osim najmanje stope od pet posto, druge stope EU ne propisuje.

Od 2014. godine mobilni operateri smjet će pozive unutar EU-a (tzv. roaming) naplaćivati najviše 0,24 eura bez PDV-a. Hrvatski potrošači trenutno plaćaju znatno više cijene za roaming – iznos po minuti može se kretati od sedam pa i više od 12 kuna, ovisno u kojoj se zemlji Europske unije nalaze.

Bruxelles je dosad izglasovao niz odredbi koje jamče veću zaštitu prava potrošača

Europski je parlament prihvatio je uredbu prema kojoj od 2012. godine svi koji putuju na brodovima s više od 12 putnika, trajektima ili kruzerima imaju pravo na odštetu u slučaju da brodarska kompanija otkaže putovanje ili isplovljavanje kasni više od 90 minuta. Prijevoznici će moći izbjeći tu obvezu jedino ako brod kasni zbog loših vremenskih prilika ili nekih drugih okolnosti koje su izvan kontrole brodara. U slučaju da putnici ostanu »zarobljeni»u luci, mogu tražiti da im brodarska kompanija plati tri noćenja u hotelu po cijeni od najviše 80 eura na noć.

Do kraja 2023. godine Hrvatska će izgraditi sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji je u skladu s europskim pravilima. Pet godina ranije trebala bi nadograditi sustav javne vodoopskrbe kako bi potrošači imali kvalitetniju vodu namijenjenu za piće. Puna primjena europskih direktiva o kakvoći zraka (dopuštenoj količini određenih onečišćujućih tvari u zraku) u Zagrebu, Rijeci, Sisku i Kutini počinje 2018. godine.

Tržište rada – slobodnije kretanje radnika

Svaka zemlja članica ima pravo uvesti prijelazno razdoblje za hrvatske državljane tijekom kojeg se oni neće tretirati kao radnici iz EU-a, već kao radnici trećih zemalja. To može trajati najkraće dvije i najduže sedam godina. Hrvatska burza rada postat će dio Euresa, najveće svjetske burze rada koja u ovom trenutku nudi 1,2 milijuna oglasa za razne poslove.

Najviše sedam godina od pristupanja Uniji zabranjena je prodaja poljoprivrednog zemljišta državljanima EU-a. Za ukidanje zabrane potreban će biti i glas Hrvatske jer će njezin predstavnik tada sjediti u Vijeću.

Nove registarske oznake na vozilima dobit će i znak EU. Do 2013. bit će uvedena vozačka dozvola u kartičnom obliku, a rok za povlačenje starih vozačkih dozvola je tek 2033. godina. Putovnice ostaju iste, dok se osobne iskaznice zasad neće mijenjati.

Hrvatski građani birat će 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Vlada će odrediti jednog povjerenika u Europskoj komisiji. Hrvatska dobiva jednog suca u Europskom sudu pravde te Općem i Revizorskom sudu. U Vijeću EU-a imamo sedam glasova.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.