Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Što nakon srednje/faksa?

“Što nakon srednje/faksa?” – pitanje je koje se ovih dana pitaju mnogi – srednjoškolci, maturanti, studenti, njihovi roditelji pa i poslodavci.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/school">School photo created by yanalya - www.freepik.com</a>

“Što nakon srednje/faksa?” – pitanje je koje se ovih dana pitaju mnogi – srednjoškolci, maturanti, studenti, njihovi roditelji pa i poslodavci. Upravo zato Svjetski savez mladih Hrvatska u sklopu projekta “Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici” organizira Okrugli stol s tim naslovom koji će se održati 19. lipnja u 18 sati u Auli Sveučilišta u Zagrebu, a na kojem će se okupiti predstavnici Ministarstva rada, Pravnog fakulteta te brojni poduzetnici i mladi.

Saznajte koje mjere mladima stvarno koriste, a koje ne i kakve poslodavce priželjkuju? Kako oni i aktualna politika utječu na ostanak mladih u Hrvatskoj?

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u EU, a podaci Eurostata iz siječnja 2018. pokazuju da je nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u dobi 15-24 godine iznosi 24,5% te se nalazi pri vrhu ljestvice po nezaposlenosti mladih. Zapošljavanje je jedno od ključnih područja koje mladi smatraju važnim za svoju budućnost, a podaci Eurostata pokazali su da stručno osposobljavanje i ostale mjere zapošljavanja ne daju očekivani ishod. Stopa nezaposlenosti mladih 15-24 godine tako je pala tek s 45,5 posto u 2014. godini na 44,6 u 2015., s time da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila velik broj stanovnika, osobito mladih koji su za boljom budućnosti iselili u druge zemlje EU.

Trenutno mjere aktivne politike zapošljavanja koristi 33.649 osoba u Hrvatskoj među kojima se nalaze i osobe na Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Prema anketi poslodavaca većina njih koristi mjeru SOR-a, ali ne može se reći da ista većina nakon isteka ugovora na određeno produžuje radnicima ugovor. Također podatak koji upućuje na problem je i taj da danas više od polovice mladih radi na ugovor na određeno što uzrokuje financijsku nesigurnost i kasnije osamostaljivanje od obitelji. S druge strane sustav obrazovanja ne ide u korist stanju na tržištu rada s obzirom na to da ima premalo prakse, a poslodavci upravo kao jedan od važnijih problema pri zapošljavanju novih radnika ističu nedostatak iskustva. Gdje se nalaze rješenja? Koje promjene uvesti? Kako sve navedeno utječe na mlade, a time i na demografsku politiku? Zašto se ne potiču zanimanja sa srednjom stručnom spremom? Kako uskladiti obrazovanje s potrebama tržišta – samo su neka od pitanja o kojima će se raspravljati na ovom okruglom stolu.

“Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici” projekt je platforme Suprotiva, u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska koji je pokrenut s ciljem podizanja svijesti o mjerama, pravima i poticajima za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnaživanje mladih na zagovaranje u svojoj lokalnoj zajednici poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja mladih te oblikovanja prijedloga smjernica za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih.

Projekt Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici financiran je sredstvima Europske komisije, putem Agencija za mobilnost i programe Europske Unije u sklopu programa Erasmus plus.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.