Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Što se promijenilo s prijavom poreza?

Ministarstvo financija je na prvoj ovogodišnjoj aukciji trezorskih zapisa plasiralo zapisa u iznosu od 862 milijuna kuna i 73 milijuna eura (srednji tečaj HNB-a je 7,546594 kune za jedan euro pa je to iznos od 550,9 milijuna kuna).

Ministarstvo financija je na prvoj ovogodišnjoj aukciji trezorskih zapisa plasiralo zapisa u iznosu od 862 milijuna kuna i 73 milijuna eura (srednji tečaj HNB-a je 7,546594 kune za jedan euro pa je to iznos od 550,9 milijuna kuna).

To je više od planiranog. Kamatne stope su ostale iste ili su nešto niže nego na posljednjoj aukciji održanoj 11. prosinca.  Bliži se vrijeme podnošenja poreznih prijava. U samom Zakonu o porezu na dohodak došlo je do nekoliko promjena iako dio njih nije izravno vezan za samo podnošenje prijave, piše Novi list.

Novost je da je s 1. ožujka 2012. promijenjen osobni odbitak, koji je tako s dotadašnjih 1.800 kuna mjesečno povećan na 2.200 kuna mjesečno, a za umirovljenike sa 3.200 na 3.400 kuna mjesečno.

Osobni odbitak obračunava se tokom godine kod isplata dohotka od strane poslodavca, pa u pravilu ne utječe na prijavu kao takvu, osim ako se nekome tokom godine nije obračunavao na propisan način.

Druga promjena Zakona odnosi se na oporezivanje isplate dividende i udjela u dobiti od 12 posto, no ni to nije bitno u smislu povrata ili uplate po prijavi, jer se već kod svake isplate dividende mora obračunati i porez, pa se i tu pretpostavlja da je to već učinjeno.

No ako netko dobrovoljno podnosi poreznu prijavu u slučaju da želi iskoristiti 12.000 kuna umanjenja porezne osnovice za primitke od dividendi i udjela u dobiti, mora navesti sve dohotke, što je i do sada bio slučaj, piše Novi list.

Treća promjena u sklopu lanjskih izmjena Zakona o porezu na dohodak je to da su sada poreznu prijavu obvezni podnijeti svi građani koji primaju dohotke iz inozemstva, pa i umirovljenici s inozemnim mirovinama, koji su ranije bili isključeni iz te obveze.

Dakle, poreznu prijavu su obvezni podnijeti građani koji primaju inozemni dohodak, bilo da je riječ o inozemnoj plaći ili mirovini, potom građani koji ostvaruju dohodak od plaće kod dva ili više poslodavaca, ili pak dohodak od samostalne djelatnosti, te pomorci.

Ako netko prima plaću od nesamostalnog rada uz autorske honorare, nije obavezan podnijeti prijavu, piše Novi list.

Novi list/tportal.hr


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.