Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Što se sve zove poslom – profesionalni kušači votke piju 8 sati – od 6 ujutro

Za poljske kušače votke pravila su jasna – nema pušenja, nema kave, nema parfema, a posao počinje u šest ujutro. U Francuskoj podrumari brinu za kvalitetu vina, ali u Poljskoj postoje profesionalni kušači votke koji brinu za malo žešći alkoholni užitak.

Za poljske kušače votke pravila su jasna - nema pušenja, nema kave, nema parfema, a posao počinje u šest ujutro. U Francuskoj podrumari brinu za kvalitetu vina, ali u Poljskoj postoje profesionalni kušači votke koji brinu za malo žešći alkoholni užitak.

Krystyna Gbiorczyk, na čelu odjela zaduženog za kvalitetu i okus u destileriji u Poznanu u zapadnom dijelu Poljske, već dugi niz godina koristi svoja oštra osjetila okusa i mirisa u „svetoj misiji“ očuvanja ugleda najprodavanijeg poljskog brenda. Uzorci kristalno čiste votke napravljene od raži zagrijavaju se i izlijevaju u posebne čaše kako bi se uhvatila sva njihova aroma, objašnjava Gbiorczyk.

Zatim se votka promatra, protresa, kuša pa ocjenjuje na temelju jakosti, okusa i mirisa. Ta regularna testiranja obavljaju se kako bi se na vrijeme primijetile nepoželjne razlike i zatim uklonile, precizira Danuta Maranda, stručnjakinja za kontrolu kvalitete.

U osmosatnoj smjeni testirati 20-ak flaša

Prošle godine destilerija je objavila međunarodni natječaj za kušače votke kako bi pronašla novo talentirano osoblje. Kandidati su na testiranju morali razlikovati slatkastu, slankastu, kiselkastu votku i votku metalnog okusa te ih zatim klasificirati na temelju alkoholnog sadržaja. Među njima je bila Malgorzata Novak koja je upala u tim za kontrolu kvalitete. Danas se njen posao svodi na testiranje uzoraka 20-ak flaša tijekom osmosatne smjene. A prvi gutljaj votke uzima u šest ujutro.

– Provjeravam bistroću, postojanost i okus, naravno. Slične provjere radim svakih sat vremena, – objašnjava Novak. Ako ona kaže da je sve u redu, flaše idu na punjenje.

Što sve treba probati da nastane nova votka s kuansuom?

A kad se ne bave kušanjem, ovi stručnjaci kombiniraju neke votke budućnosti. Maranda je nedavno dobila naređenje da osmisli votku s kuansuom, kako ga nazivaju Papuanci, odnosno Buah Merahom (‘crvenim voćem’) kako ga nazivaju populacije Indonezije. Baš kao i kod stvaranja parfema, ona reda desetke uzoraka različitih prirodnih voćnih sirupa i aroma koje se kreću od slatkih do iznimno kiselih. Zatim prolaze tri mjeseca dok ne postigne ‘savršenstvo’.

Cijeli članak pročitajte na Metro portalu

Moj posao – kušati votku u šest u jutro


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Lifestyle

Uspješni ljudi znaju iskoristiti svoje vrijeme i ustaju rano. Ne zato što to rade svi uspješni ljudi, nego zato što je to mudro.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.