Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je 20,9 posto

To je smanjenje za 0,7 postotnih bodova u odnosu na mjesec prije, a na godišnjoj razini pak, u odnosu na travanj 2012. godine povećanje za 1,8 postotnih bodova.

To je smanjenje za 0,7 postotnih bodova u odnosu na mjesec prije, a na godišnjoj razini pak, u odnosu na travanj 2012. godine povećanje za 1,8 postotnih bodova.

Stopa registrirane nezaposlenosti za travanj ove godine u Hrvatskoj je iznosila 20,9 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

To je smanjenje za 0,7 postotnih bodova u odnosu na mjesec prije, budući je stopa registrirane nezaposlenosti za ožujak iznosila 21,6 posto.

Na godišnjoj razini pak, u odnosu na travanj 2012. godine kada je iznosila 19,1 posto, stopa registrirane nezaposlenosti za ovogodišnji travanj veća je za 1,8 postotnih bodova.

Travanje je drugi mjesec za redom u kojem stopa registrirane nezaposlenosti pada na mjesečnoj razini.

Naime, u siječnju je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 21,7 posto, u veljači je porasla na 21,9 posto, da bi u ožujku pala na 21,6 posto, a u travnju na 20,9 posto, razinu na kojoj je bila i u prosincu prošle godine.

Stopa registrirane nezaposlenosti izračunava se kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu.

Po nedavno objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem travnja ove godine u evidenciji HZZ-a bilo je registrirano 355.598 nezaposlenih osoba.

Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih smanjen je za 3,5 posto, ili 12.960 osoba, ali je na godišnjoj razini broj nezaposlenih još uvijek veći i to za 9,8 posto, ili za 31.876 osoba.

Travanj je drugi mjesec za redom u kojem se bilježi smanjenje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini s obzirom da je u ožujku u odnosu na veljaču zabilježeno smanjenje za 1,8 posto. Takva su kretanja inače uobičajena s obzirom na sezonalnost hrvatskog tržišta rada, a sezonsko zapošljavanje povezano posebice s turizmom potvrđuju i najnoviji, privremeni podaci HZZ-a po kojima je broj nezaposlenih trenutno ispod 340 tisuća.

Po dnevnim podacima o broju nezaposlenih objavljenom poslije podne na internet stranice HZZ-a, trenutno je HZZ-u 338.905 nezaposlene osobe.

Također, po podacima oko 16,45 sati, broj slobodnih radnih mjesta trenutačno je 6.370.

Iz HZZ-a pritom napominju da su podaci o trenutačnom broju nezaposlenih i broju slobodnih radnih mjesta informativnog karaktera i ovise o dnevnim događanjima koja nisu ravnomjerno raspoređena tijekom mjeseca, te upućuju na službene mjesečne podatke.

Pojašnjavaju kako broj nezaposlenih predstavlja dnevno stanje nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji HZZ-a, dok broj slobodnih radnih mjesta prikazuje koliko je trenutačno raspoloživih slobodnih radnih mjesta prijavljenih HZZ-u i oglašenih na web-stranici Burza rada HZZ-a.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Kraska je u Infobip stigao u trenutku kada tvrtka bilježi znatan rast.

Ljudski resursi

Fleksibilnost je predivna riječ koja opisuje upravo ono što je ključ uspjeha i za poslodavce i za posloprimce.

Komentari

Djelatnici na sezonu nerijetko dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, a u posljednje vrijeme i cijelog svijeta zbog čega ne čudi činjenica kako su sigurna...

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.