Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Stres kao način života

Brige i stres sastavni su dio života današnjice.

Brige i stres sastavni su dio života današnjice. Ipak, kada stresne reakcije postanu previše učestale i kada nam se učini da pritisci postaju preveliki, vrijeme je za stati na loptu i osvrnuti se oko sebe.

Što je stres?

Postoji mnogo definicija stresa, a najjezgrovitija bi bila definicija stresa kao složene psihološke i fiziološke rekacije organizma na stresor. Stresori su unutarnji ili vanjski podražaji, događaji ili situacije koje mogu dovesti do poremećaja u svakodnevnom funkcioniranju. Oni su po svojoj prirodi ekstremni, izazivaju podijeljene osjećaje i ne možemo ih kontrolirati. Razlikujemo tri glavna izvora stresa: recentne životne promjene, traumatske događaje i svakodnevne neugode. Reakcija na njih razlikuje se od osobe do osobe.

Kako stres utječe na zdravlje?

Svaka osoba se na različit način nosi sa stresom. Dok je za nekog određena situacija stresna, za nekog drugog ta ista situacija uopće ne izaziva stresnu reakciju. Od osobe do osobe, reakcije na stres mogu biti različite. Ono što je svima zajedničko su najčešći simptomi stresa. Tu razlikujemo simptome emocionalne prirode (npr. tuga, pesimizam, napetost), kognitivne prirode (npr. nedostatak motivacije, smanjena koncentracija), ali i simptome kao što su nesanica ili pak prejedanje.

Sve te tegobe mogu dovesti do poremećaja u svakodnevnom funkcioniranju pojedinaca. Osobe mogu početi izbjegavati društvo, teže obavljaju svakodnevne aktivnosti, reduciraju kontakte s bližnjima ili pak razvijanje pretjerane ovisnosti o drugima…

Kako izbaciti stres iz sebe?

Postoje razne metode samopomoći kojima je moguće spriječiti ili pak ublažiti razvoj tegoba uzrokovanih stresom. Zbog hormona sreće koji izlučuje, bilo kakva tjelovježba, a posebice ona u prirodi, jedna je od najučinkovitijih metoda u borbi sa stresom. Uz to, bitni čimbenici su i: pravilna prehrana, meditacija i glazba. Glazba ubrzava proizvodnju serotonina, popravlja raspoloženje te snižava krvni tlak i količinu hormona stresa. Važno je i održavanje socijalnih kontakata, odvajanje vremena za odmor i aktivnosti koje izazivaju pozitivne reakcije. U slučaju da osoba nije u mogućnosti samostalno prevladati tegobe uzrokovane stresom, potrebno je pravovremeno potražiti stručnu pomoć.

Pročitajte još:

Lifestyle

Radni zadaci postaju sve zahtjevniji a rokovi sve kraći, pa nije ni čudo da smo na poslu cijelo vrijeme pod stresom.

Komunikacija

Nemogućnost odvajanja poslovnog od osobnog života, nerealna očekivanja nadređenih i nepravedni tretman na poslu – neki su od uzroka zbog kojih zaposlenici izgaraju, tj....

Lifestyle

Donosimo vam četiri odlične ideje kako biste se uspješnije riješili stresa nakon posla.

Ljudski resursi

Jedno istraživanje pokazalo je da zaposlenici s monotonim poslovima imaju znatno veći rizik od srčanog udara.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.