Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Studenti ostaju bez besplatnog zdravstvenog osiguranja! [VIDEO]

Od 1. srpnja svi redovni studenti koji imaju više od 26 godina ostali su bez besplatnog zdravstvenog osiguranja te će sami morati snositi troškove obveznog zdravstvenog osiguranja koji mjesečno iznose oko 405 kuna, potvrdili su danas iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Od 1. srpnja svi redovni studenti koji imaju više od 26 godina ostali su bez besplatnog zdravstvenog osiguranja te će sami morati snositi troškove obveznog zdravstvenog osiguranja koji mjesečno iznose oko 405 kuna, potvrdili su danas iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Od 1. srpnja svi redovni studenti koji imaju više od 26 godina ostali su bez besplatnog zdravstvenog osiguranja te će sami morati snositi troškove obveznog zdravstvenog osiguranja koji mjesečno iznose oko 405 kuna, potvrdili su danas iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Do sada je bilo pravilo da su studenti od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta.

S 1. srpnjem, prema novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, redovitim studentima prestaje obvezno zdravstveno osiguranje kada navrše 26 godina. Područna služba HZZO-a treba utvrditi ispunjavaju li oni uvjete za stjecanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju prema nekoj drugoj zakonskoj osnovi (primjerice, kao članovi obitelji preko supružnika) ili postaju obveznici plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje (tzv. samoplatioci).

“Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju nije predviđena posebna osnova osiguranja kojom bi redovitim studentima koji su navršili 26. godinu života, a do toga roka nisu završili redovito školovanje, bilo omogućeno i nadalje ostvarivanje statusa i prava u obveznom zdravstvenom osiguranju na teret sredstava državnog proračuna Hrvatske”, stoji u današnjoj obavijesti HZZO-a.

Samoplatioci su obvezni plaćati doprinos od oko 405 kuna mjesečno od prvog slijedećeg dana od kada su izgubili prethodno osiguranje, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci.

Područne službe HZZO-a dužne su o tome obavijestiti studente koji su napunili 26 godina, te ih pozvati da reguliraju svoj status u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je da zdravstvena zaštita niti jednog redovnog studenta ne može biti dovedena u pitanje, ali i napomenuo kako bi bilo dobro da do 26 godine svi završe svoje fakultete jer se u Hrvatskoj predugo studira.

Jovanović je podsjetio kako programski ugovori koje su potpisali sa svim sveučilištima omogućuju da sveučilišta koja skrate rok studiranja dobiju dodatnu stimulaciju.

“Prema tome, naš je poticaj studentima da svoje fakultete dovrše puno prije nego što je to bila praksa u proteklom razdoblju”, dodao je Jovanović.

Na pitanje hoće li ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sufinancirati prijevoz učenika, ministar Jovanović je najavio kako je ta odluka spremna te će se naći na idućoj sjednici Vlade.

[infopunkt 7062 5]


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.