Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sutra počinje štrajk u zagrebačkoj Zračnoj luci [VIDEO]

U zagrebačkoj Zračnoj luci u četvrtak, 21. studenog, u 10 sati počinje prva faza štrajka u kojoj će biti obustavljen sav komercijalni promet i trajat će do petka, 22. studenog, u 24 sata, objavili su danas predstavnici koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb (ZLZ).

U zagrebačkoj Zračnoj luci u četvrtak, 21. studenog, u 10 sati počinje prva faza štrajka u kojoj će biti obustavljen sav komercijalni promet i trajat će do petka, 22. studenog, u 24 sata, objavili su danas predstavnici koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb (ZLZ).

Neće biti komercijalnih letova koji će biti preusmjeravani u druge zračne luke, a održavat će se samo izvanredni letovi, medicinski, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Vladinog zrakoplova. Okupljanje štrajkaša u pristanišnoj zgradi bit će u podne a organizatori očekuju odaziv na štrajk veći od 90 posto.

Razlog štrajka je neprovođenje odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji utvrđuje obveze poslodavca prije i nakon primopredaje poduzeća koncesionaru, francuskom ZAIC-u, koji provodi Ugovor o koncesiji ZLZ, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predstavnik koordinacije četiriju sindikata Ante Dujić.

[infopunkt 7453 3]

[infopunkt 7453 4]

Dujić je pojasnio da će nova tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) osnovati šest tvrtki kćeri u vlasništvu koncesionara s minimalnim kapitalom i, kako tvrdi, sumnjivim izvorima financiranja, pa radnici opravdano strahuju za svoju sudbinu nakon preuzimanja ZLZ-a, odnosno da će završiti na cesti i pasti na teret države. Radi se o scenariju mnogo puta već viđenom u Hrvatskoj pa želimo spriječiti štetu prije no što nastane, upozorio je Dujić.

Svaki pokušaj da dobijemo jamstva koncesionara ZAIC-a i države da će ta poduzeća biti u stanju preuzeti radnike i ispunjavati financijske obveze nije uspio, naglasio je Dujić.

[infopunkt 7453 2]

Uz Croatia Airlines najveći dužnik Zračnoj luci je upravo ZAIC, koji ne plaća svoje račune, pa je zabrinutost tim veća. Radnicima ne preostaje nego da štrajkom zaštite svoj prava jer Uprava nije poduzela ni jedan korak kako bi pronašla rješenje, ustvrdio je Dujić.

[infopunkt 7453 6]

Upitan o dugu francuskog koncesionara, Dujić je ustvrdio kako ZAIC ne plaća već dulje od 120 dana a radi se o dugu od oko dva milijuna kuna.

S druge strane, Uprava ZLZ smatra da je štrajk neutemeljen i nezakonit pa će zaštitu zatražiti sudskim putem, najavio je predsjednik Uprave Miroslav Drljača.

On tvrdi da radnici ZLZ-a imaju ugovore o radu koji su među 6 ili 7 najboljih u Hrvatskoj, te daleko veća prava od velike većine hrvatskih radnika. Po koncesijskom ugovoru, radnici će zadržati posao još najmanje pet godina nakon prelaska u novu tvrtku, uz zadržavanje svih stečenih prava, kaže Drljača.

[infopunkt 7453 8]

Zbog štrajka sutra neće biti održano oko 60 letova, što znači 120 operacija (prihvata i otpreme zrakoplova). Izravna šteta ZLZ-u procjenuje se na oko 900.000 kuna dnevno. Neizravna će biti daleko veća, višemilijunska, a odnosi se na gubitke u gospodarstvu, plaćanje odšteta, narušen ugled među zračnim prijevoznicima i dr., tvrdi Drljača.

[infopunkt 7453 7]

Croatia Airlines će također pretrpjeti štetu, jer su njezine dionice na tržištu, a štrajk u ZLZ zasigurno neće pridonijeti da bolje kotiraju, upozorio je Drljača.

Na upit o dugu francuskog koncesionara, Drljača kaže da su mu ispostavljene fakture za dug od oko 200.000 kuna, a vjeruje da će to uskoro biti plaćeno.

[infopunkt 7453 9]

Što se tiče eventualnog osnivanja tvrtki kćeri, Drljača je rekao kako bi se to moralo učiniti od 1. srpnja iduće godine i kada ZLZ ne bi išao u koncesiju, budući da treba osnovati specijaliziranu tvrtku za pregled putnika i njihove prtljage, jer to više neće raditi policija, zatim tvrtku za prihvat i otpremu zrakoplova i dr.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Ako ste u potrazi za poslom, ne morate tražiti dalje!

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Komentari

Volonteri iz udruge su ispričali svoja volonterska iskustva u sudjelovanju na aktivnostima udruge u sklopu projekta Ojačaj me da jačam druge koji završava 21.6.2023.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.