Svjetska banka: Državne financije opterećuju socijala, HŽ i brodogradilišta

Svjetska banka: Državne financije opterećuju socijala, HŽ i brodogradilišta

Pred novom će se Vladom naći puno posla jer treba odgovoriti na fiskalne izazove i strukturne probleme, a deficit se neće smanjiti sam od sebe, rekao je Harrold na današnjem razgovoru s novinarima u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj.

Preveliki socijalni izdaci

Harrold je pritom ponovio stajališta Svjetske banke o previsokim socijalnim izdacima i prevelikim troškovima u sektorima poput željeznice i brodogradnje. Hrvatsko izdvajanje za mirovine, nezaposlene ili socijalnu pomoć u skladu je s europskom praksom koja odražava visoku socijalnu osjetljivost mnogih europskih Vlada, no pitanje je koliko su ti izdaci uravnoteženi s hrvatskim mogućnostima.

U situaciji kada državu sve više pogađaju posljedice starenja i smanjivanja broja stanovnika, pitanje je trebaju li ljudi i dalje relativno rano odlaziti u mirovinu. S druge strane, državne financije nastavljaju opterećivati veliki gubici HŽ-a i brodogradilišta, a Hrvatskoj su potrebne nove industrije zasnovane na modernoj tehnologiji i informacijama.

Privucite nove, strane ulagače!

Harroldova upozorenja nadovezuju se na nedavnu vijest da je Svjetska banka snizila prognozu hrvatskog ekonomskog rasta s jedan posto na 0,8 posto u ovoj godini. Predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahm poručio je tom prigodom kako bi se sustav socijalne skrbi trebao prilagoditi realnim potrebama, a ne stečenim pravima, čime bi se otvorio fiskalni prostor za poticanje gospodarskog rasta i ulaganje u razvoj.

Harrold također naglašava važnost privlačenja stranih ulaganja, pri čemu svaka Vlada koja želi svoju zemlju učiniti atraktivnom za investitore mora uklanjati prepreke ulagačima i stvarati povoljnu poduzetničku klimu. Harrold je uvjeren da će nova Vlada nastaviti dosadašnju dobru suradnju s MMF-om, pri čemu neće trebati novi stand by aranžman zahvaljujući kompetentnoj politici Hrvatske narodne banke koja osigurava da Hrvatska nema problema s plaćanjem inozemnih obveza.

Podijeli

Odgovori

Top