Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Svjetske burze podržava nada u ubrzanje rasta gospodarstava

Odnos između kompanija koje su smanjile i onih koje su povećale procjene rezultata dosegnuo je 4,7 naprema 1, što je najslabiji skor još od 2001. godine. No, to nije pokolebalo ulagače.

Odnos između kompanija koje su smanjile i onih koje su povećale procjene rezultata dosegnuo je 4,7 naprema 1, što je najslabiji skor još od 2001. godine. No, to nije pokolebalo ulagače.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nastavku vođenja labave monetarne politike središnjih banaka, što bi trebalo ubrzati rast gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 2,1 posto, na 14.865 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,3 posto, na 1.588 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 3.294 boda. To je njihov najveći rast od prvog tjedna ove godine.

Polovicom tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su nove najviše razine u povijesti, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica u cikličkim sektorima, kao što su tehnološki, rudarski i energetski, koji su čvrsto vezani uz rast gospodarstva.

„Ohrabrujuće je što su uspon predvodili ciklički sektori. To je zdrav signal da ulagači vjeruju da bi tržište moglo nastaviti rasti“, kaže Joseph Tanious, strateg u J.P. Morgan Fundsu.

Pozitivno je na tržište utjecao i solidan početak sezone objave poslovnih izvješća kompanija. Dosad je šest posto kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, objavilo rezultate za prvo tromjesečje, pri čemu ih je 62 posto nadmašilo očekivanja.

No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasle svega 1,2 posto u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje, dok su početkom godine očekivali rast za više od 4 posto.

Mnoge kompanije upozoravaju na pogoršanje uvjeta poslovanja u najvećim svjetskim gospodarstvima, pa smanjuju planove. Odnos između kompanija koje su smanjile i onih koje su povećale procjene rezultata dosegnuo je 4,7 naprema 1, što je najslabiji skor još od 2001. godine. No, to nije pokolebalo ulagače.

„Da, procjene su smanjene, no to samo znači da će kompanijama biti lakše da ih nadmaše, što bi moglo potaknuti tržište“, objašnjava Kristen Scarpa, analitičarka u Barclays banci.

Tržište podržava i nada ulagača u ubrzanje rasta aktivnosti u SAD-u, nakon što su bilješke s nedavne sjednice Feda pokazale da su dužnosnici američke središnje banke sve uvjereniji da gospodarstvo može rasti samo, bez dodatnih poticaja.

Većina od 12 čelnika Feda podržava daljnje poticajne monetarne mjere sve dok stopa nezaposlenosti znatnije ne padne, a gospodarstvo pokaže održiv rast. No, neki od njih smatraju da bi programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica postupno trebalo smanjivati, a do kraja godine i prestati s tzv. kvantitativnim popuštanjem monetarne politike.

„Kvantitativno popuštanje moglo bi se ublažiti samo ako se situacija na tržištu rada znatno poboljša, a posljednji podaci ne ukazuju na to. Ukidanje tih programa moglo bi uslijediti tek kada oporavak gospodarstva bude samoodrživ. No, još nismo došli do te točke, pa bi Fed trebao i dalje poticati gospodarstvo“, kaže Jim McDonald, strateg u fondu Northern Trust Global Investments.

No, zbog slabosti gospodarstva postavlja se pitanje je li rast S&P 500 indeksa za 11,4 posto od početka godine održiv. Ulagači se nadaju da će kvartalni poslovni rezultati kompanija i novi makroekonomski podaci podržati tržište.

„Premda ne ukazuju svi gospodarski podaci na znatnije poboljšanje, ulagači ipak zaključuju da su dionice trenutačno bolja prilika za investiranje nego nerizična imovina“, kaže McDonald.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,2 posto, na 6.384 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 7.744 boda, a pariški CAC 1,8 posto, na 3.729 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 5,1 posto, na 13.485 boda, nedaleko najviših razina u pet godina.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.