Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Računovodstvo i financije

Taksisti pozdravljaju najavljene izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu

Nastavlja se dijalog taksista i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Predstavnici Sekcije taksi prijevoznika Hrvatske obrtničke komore pozdravljaju najavu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da će prihvatiti većinu njihovih prijedloga za unaprjeđenje Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kako bi se poboljšala sigurnost putnika, smanjile ljetne prometne gužve u obalnim gradovima, ali i zaštitilo obrtnike i poduzetnike u taksi prijevozu koji posluju po zakonu. Na inicijativu Hrvatske obrtničke komore održan je sastanak s pomoćnikom ministra prometa Mariom Madunićem i njegovim timom kako bi im se pojasnili nedostatci postojećeg zakonskom rješenja koji su rezultirali ljetnim gužvama u obalnim gradovima i brojnim prometnim nesrećama.

Drago nam je da su ljudi u Ministarstvu čuli naše višegodišnje apele da je potrebno mijenjati zakon budući da rješenja iz postojećeg zakona imaju dalekosežne posljedice na naš sektor, ali i na cjelokupan gradski promet te sigurnost građana. Ministarstvo se složilo da bi se dozvola za taksi prijevoz trebala izdavati samo za pojedino vozilo, te da bi gradovi trebali voditi Bazu izdanih dozvola i licencija, a ne samo županije i Ministarstvo prometa. Najavili su nam i da će razmotriti zahtjev za vraćanjem odredbe o izuzeću polaganja ispita za one taksiste koji su s 31.7.2010. imali 5 godina iskustva rada u ovoj djelatnosti. Nadamo se da će se sva ta rješenja naći u izmjenama Zakona, a mi ćemo se i dalje nastaviti truditi našim prijedlozima popraviti zakon i urediti tržište taksi prijevoznika na korist svih građana“, naglasio je splitski prijevoznik Jakov Čerina, predsjednik Sekcije taksi prijevoznika Hrvatske obrtničke komore.

Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja Radio Taksi Zagreb zadovoljan je da su u nadležnom ministarstvu shvatili nužnost unaprjeđenja zakona, ali, naglašava, dug je još put do potpunog uređenja tržišta.

„Naš ključni problem je neadekvatna i nesustavna kontrola izdanih dozvola za obavljanje taksi prijevoza. Mislim da je ključno urediti pitanje izdavanja dozvola, iskustvo je pokazalo da moramo ići na model jedna dozvola – jedan čovjek – jedno vozilo. Također, ljeti smo svjedočili kako niz vozača iz drugih gradova, pa čak i država dolazi voziti u naše obalne gradove, nastaju prometne gužve, dolazi do nesreća jer ne poznaju grad, i zato vjerujemo da bi trebalo urediti i to pitanje, možda da uvjet da vozite u nekom gradu treba biti da tamo imate prebivalište ili boravište“, istaknuo je Kovačević.

I predsjednik dubrovačkih taksista Miše Miloslavić pozdravlja najavu Ministarstva da će prihvatiti dio inicijativa taksi prijevoznika kako se više ne bi događalo da nitko ne zna koliki broj vozila u Hrvatskoj obavlja taksi prijevoz jer ne postoji nikakav Registar.

„Mi pozdravljamo legalnu konkurenciju, ali vjerujemo da je potrebno jasno propisati tko i pod kojim uvjetima može raditi, kako zbog sigurnosti naših građana koji sjedaju u taksi, tako i zbog svih naših kolega koji legalno rade sa svim potrebnim dozvolama. Tražimo da se sankcioniraju nepravilnosti i osigura rad pod istim uvjetima za sve taksiste“, zaključuje predsjednik dubrovačkog Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Miše Miloslavić.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.