Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poduzeća

Tehničko znanje struke mora pratiti dobar proizvod

Osnivanje Akademije za frizere „Goga”, samo je logičan slijed događaja za Olgu Šuvaković. Četiri generacije njene obitelji brinule su o izgledu klijenata. Cijelo prošlo stoljeće frizerska je struka sastavni dio njihovih života, a tijekom tog razdoblja puno toga se promijenilo.

Osnivanje Akademije za frizere „Goga", samo je logičan slijed događaja za Olgu Šuvaković. Četiri generacije njene obitelji brinule su o izgledu klijenata. Cijelo prošlo stoljeće frizerska je struka sastavni dio njihovih života, a tijekom tog razdoblja puno toga se promijenilo.

Da bi bili dobar frizer, potrebno je uz kvalitetne proizvode imati i tehničko znanje struke. S ciljem da svima koji su zainteresirani za radno mjesto frizera omogući potrebnu edukaciju i usavršavanje u poslu, Olga Šuvaković u Puli je pokrenula Akademiju za frizere „Goga”. – Ako želite od struke živjeti i vi se morate mijenjati, prilagođavati i tražiti najbolja rješenja, – objašnjava Olga.

Poduzetnička obitelj

– Na osnivanje akademije sam se odlučila zbog loše situacije u struci. Nažalost, velika većina učenika koja upisuje srednju frizersku školu to radi samo zbog toga da završi neku srednju školu, a ne zbog ljubavi prema struci. Na primjer, u Istarskoj županiji godišnje se na taj smjer upiše 60 učenika od kojih samo 8 ima želju raditi kao frizer, – kaže Olga.

Osim Akademije, od 1993. godine obitelj Šuvaković uključila se i u organizaciju i opskrbljivanje tržišta sa kozmetikom za njegu kose, koja je nakon raspada Jugoslavije bila na klimavim nogama.

– Suprug je u to vrijeme ostao bez posla i rodila se ideja o otvaranju poduzeća za uvoz kozmetike za kosu. Nakon dvije godine testiranja proizvoda različitih firmi, odabrali smo proizvode firme ”BES” iz Milana. To je isto tako jedna obiteljska tvornica koja stalno raste uz pomoć svojih suradnika. Naša suradnja traje od 1993.g. na obostrano zadovoljstvo, i od tada je moj suprug na čelu firme ”Za Vas” d.o.o. koja se bavi uvozom kozmetike za kosu i ima generalno zastupništvo za iste proizvode

Akademija za usavršavanje

Razlika između Akademije i srednje frizerske škole je velika. Dok srednja škola učenike upoznaje s osnovama, na Akademiji se radi na kompliciranijim stvarima.

– Akademija se obraća onima koji su završili srednju školu i željni su daljnjeg usavršavanja. Kolege koji dolaze uglavnom su zaposleni i oni imaju potrebu za što bržom (5-10 dana ili 1-5 dana) edukacijom koju mogu odmah primijeniti na svojim radnim mjestima. Zbog toga su grupe polaznika male, do maksimalno 6 polaznika, kako bi se svakom moglo individualno pristupiti, – objašnjava gospođa Šuvaković.

Interes za Akademiju je velik i mnogi se vraćaju i preporučuju svojim kolegama. Kao i u svakom drugom poslu, bitno je pratiti novosti u svjetskim okvirima.

– Iznimno je bitno pratiti trendove u svijetu jer mi ipak živimo u globalnom selu i svatko od nas u svakom trenutku može znati i zna što se događa bilo gdje u svijetu. Ako želimo dobiti dio kolača koji mislimo da nam pripada, moramo se predano truditi, raditi i svladavati sve izazove pa možda i ponuditi neke nove trendove za koje mislim da Hrvatska ima potencijal, kaže Olga Šuvaković.

Školovanje vani ili kod kuće?

Školovanje vani bilo je neophodno u nazad 30-tak godina jer niste imali gdje naučiti stvari koje su promijenile cijelu jednu epohu u frizerskoj struci, a to je precizno geometrijsko šišanje koje je 70-tih godina osmislio Vidal Sasoon. Sada su se stvari promijenile i za uspjeh u poslu više nije neophodno napuštati državu zbog školovanja

– Školovanje vani je iznimno skupo, tamo je znanje odavno dostupno, a roba na tržištu je ono što se plaća. Malo je mladih kolega koje si to mogu priuštiti i to je jedan od razloga za moju Akademiju. Danas u Hrvatskoj postoji nekoliko akademija i mislim da se isti rezultat, uz cijene primjerene hrvatskom standardu, može postići i kod nas, normalno, uz temeljit i predan rad, – kaže  Šuvaković.

Konkurencija uvijek dobrodošla

Konkurencija u obliku drugih akademija u Hrvatskoj koje nude ovaj oblik edukacije uvijek je dobro došao, a rad se razlikuje u sitnim detaljima. Ako bi usporedili struku u Hrvatskoj i u svijetu, prema mišljenju Olge Šuvaković razlike su minimalne.

– Mislim da je naša struka u Hrvatskoj neko vrijeme ipak imala težak period s obzirom na povijesne činjenice. Mnoge su se stvari promijenile i u lošim ekonomskim prilikama nije lako educirati se, napredovati i razvijati se na profesionalnom planu. Ali Hrvatska ipak ima vrlo ambiciozne, kreativne i sposobne ljude koji osvjetljavaju odraz naše struke i mogu stati uz bok svjetskim frizerima, – optimistično završava naša sugovornica.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.