Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

TIH: Osigurajte neovisnim tijelima da rade svoj posao ili ih ukinite

pixabay.com

Transparency International Hrvatska smatra da je odluka Agencije za zaštitu osobnih podataka o izostavljanju nekih informacija iz kartica državnih dužnosnika koje vodi Povjerenstvo za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa suprotna borbi za transparentno društvo.

Pojedinci koji su izabrani u izbornom procesu ili su na pozicije imenovani kao rezultat izborne pobjede, koji brinu o javnom dobru i ostvaruju svoja primanja iz državnog proračuna moraju biti spremni na to da više nisu anonimni pojedinci već odgovorni profesionalci svjesni svoje društvene uloge. Od njih se očekuje da prema javnosti nemaju tajni, posebice za one informacije koje se odnose na prihode koje ostvaruju.     

Neovisna tijela koja su ustanovljena da bi štitila javni interes, poput Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa, gube smisao zbog kojeg su formirana ako im se ne onemogućava neovisan rad i u pogledu informacija koje oni smatraju da ih zainteresirana javnost ima pravo znati.

U situaciji kada se nastoje postignuti uštede u proračunu smatramo da je ovakvo rasipanje novca za tijela koja ne mogu obavljati posao nepotreban trošak za državnu administraciju, ali i za sve hrvatske građane. Profesionalizam i integritet institucije Povjerenstva počiva na njihovom neovisnom i nepristranom radu.  

Ovo je prilika da se preispitaju mnogobrojni zakonski propisi i nadležnosti pojedinih tijela koje se bave problemima korupcije, jer učinkovitost može biti posljedicom ovakve situacije. “ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.