Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Tko se krije iza primamljivih oglasa za posao?

Za vas smo istražili jesu li tvrtke koje na internetu nude zaposlenje ozbiljni poslodavci ili ima i muljatora. Stručnjaci savjetuju da, prije nego pošaljete svoj životopis, istražite čime se tvrtka bavi, koliko ima zaposlenika te koliko dugo posluje.

Za vas smo istražili jesu li tvrtke koje na internetu nude zaposlenje ozbiljni poslodavci ili ima i muljatora. Stručnjaci savjetuju da, prije nego pošaljete svoj životopis, istražite čime se tvrtka bavi, koliko ima zaposlenika te koliko dugo posluje.

Tražimo suradnike u marketingu. Dobro plaćen posao. Primamo za stalno, a možete raditi i honorarno. Poželjna je srednja stručna sprema i da imate položenu B kategoriju… Tražimo voditelje za rotacijske programe… Nudimo vam honoraran posao, a radite od kuće (bez pojašnjenja o kakvom je poslu riječ).

To je samo par oglasa na portalima gdje uspješne tvrtke nude zaposlenje. Istražili smo što i tko se krije iza takvih oglasa. Poslali smo životopis koji nismo nimalo uljepšali. Već sutradan zazvonio je telefon.

„Dobar dan. Evo pročitala sam vaš životopis i impresionirana sam. Voljela bih da dođete na razgovor. Mislim da ste baš vi ta osoba koju trebamo“, rekao je ljubazan ženski glas s druge strane.

Čime se tvrtka bavi?

A upravo ta pretjerana ljubaznost navela nas je na sumnju da uvjeti rada i nisu baš blistavi. No tvrtki smo dali šansu. Dogovorili smo se za sljedeći dan. Jedva smo pronašli adresu tvrtke jer se ured nalazio u dvorištu stambene zgrade u slijepoj ulici. Prostorija koja je trebala biti novo radno mjesto, bila je poluprazna. Ubrzo je došla i vlasnica. Široko osmjehnuvši se uvela nas je u svoj ured.

Nakon par formalnih rečenica, krenula je opisivati čime se bave. Bilo je nejasno ima li ona tvrtku ili se bavi prodajom nekog čaja. Nije nam nikako bilo jasno što točno znači da im treba osoba koja bi propagirala „zdrav način života“. Zatim je upitala znamo li što je „tajna“? A onda je naširoko počela opisivati kako se prije par godina vratila iz inozemstva te želi promijeniti svijest Hrvata o stilu života. Nigdje se nije konkretno osvrnula na to, čime se tvrtka bavi i što želi od svog zaposlenika.

Ne vjeruje u plaću?!

Poslije sat vremena njezinog predavanja, uspjeli smo je pitati za plaću.

„Znate ja vam ne vjerujem u plaću. Radili biste na postotak“, brzo je rekla i dala nam ulaznicu za predavanje.

Ali ni to nismo razumjeli o čemu će na predavanju govoriti. Nakon toga pozdravili smo se s vlasnicom i izašli na ulicu. O poslu i tvrtki znali smo manje nego kad smo se javili na oglas.

Nažalost, ta tvrtka nije jedina koja zapravo ne nudi pravo zaposlenje nego koristi tešku financijsku situaciju u zemlji i velik broj nezaposlenih koji nemaju za kruh. Takve tvrtke traže ljude koji bi kroz prezentacije išli od vrata do vrata i prodavali proizvode koji su često nepotrebni.

Stručnjaci kažu: Ne nasjedajte!

Koliko uistinu i mogu na taj način zaraditi je u najmanju ruku upitno. To su samo neke od zamki u koje možete upasti kad ostanete bez posla. Zato, stručnjaci savjetuju, da se nakon gubitka posla ne paničari jer ste tad najlakša meta onih koji „prodaju maglu“ i muljatora. Kako biste izbjegli ovakvu i slične situacije prije nego pošaljete svoj životopis na internetu istražite tvrtku koja se oglašava, čime se bavi te koliko dugo posluje. Trebate imati na umu da ste na ovakvom razgovoru potrošili gorivo i više od sat vremena razgovora koji ste mogli i bolje iskoristiti.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.