Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Transferne cijene – Porezna uprava je spremna…da li ste i Vi?

Dio ste grupe društava unutar koje obavljate transakcije s povezanim osobama? Razmišljanje o tome da li ćete obračunati plaću u naravi na automobil koji dajete na korištenje zaposleniku (ili druge slične dileme) su porezni „kikiriki“ jer dolazi vrijeme transfernih cijena…..

Dio ste grupe društava unutar koje obavljate transakcije s povezanim osobama? Razmišljanje o tome da li ćete obračunati plaću u naravi na automobil koji dajete na korištenje zaposleniku (ili druge slične dileme) su porezni „kikiriki“ jer dolazi vrijeme transfernih cijena…..

U Hrvatskoj sve više do izražaja dolazi utjecaj transfernih cijena. Područje transfernih cijena vrlo je kompleksno, te je sve više pod interesom Porezne uprave koja posjeduje specijalizirani softver (Amadeus baza podataka) za obradu istih. Upravo iz tog razloga u ovom ćemo članku nastojati približiti samu problematiku, te kroz jednostavan primjer prikazati zašto su transferne cijene jako bitne.

Definiranje transfernih cijena

Transferne cijene su cijene po kojima se odvija prodaja dobara, obavljanje usluga ili prodaja nematerijalne imovine između dvije povezane osobe. Same po sebi predstavljaju instrument redistribucije dobiti unutar grupe.

Članak 13. Zakona o porezu na dobit i Priručnik o nadzoru transfernih cijena pripremljen od strane porezne uprave propisuju metode utvrđivanja tržišnosti transfernih cijena, kao i obvezu posjedovanja odgovarajuće dokumentacije – studije o transfernim cijenama.

Svrha studije o transfernim cijenama je dokazati da su cijene koje se primjenjuju između povezanih osoba jednake onima koje se primjenjuju između dva nepovezana društva (ili ako nisu jednake, pružiti valjani razlog za isto), odnosno da su primijenjene cijene tržišne.

VAŽNO – Potrebno je zadovoljiti formalne zahtjeve porezne uprave, obzirom da porezno tijelo može osporiti transakcije između povezanih osoba samo zbog činjenice da ne postoji odgovarajuća studija o transfernim cijenama!!!!!!!

Kako to izgleda u praksi?

Pretpostavimo da je društvo matica Prodaja d.o.o. smješteno u Srbiji (stopa poreza na dobit 10%), te isporučuje istovjetnu opremu povezanom društvu Povezan d.o.o. i nepovezanom društvu Uvozim d.o.o (oba dva smještena u Hrvatskoj, stopa poreza na dobit 20%).

Cijena prema kojoj se oprema isporučuje nije jednaka kod društva Povezan d.o.o. i Uvozim d.o.o.

Povezan d.o.o. uvozi opremu za 3€ po komadu, dok Uvozim d.o.o. istu opremu nabavlja za 1,5€ po komadu. Društvo Povezan d.o.o. nema pripremljenu studiju o transfernim cijenama.

Postavlja se pitanje zašto cijene nisu jednake te koje su moguće posljedice?

Ako ne ulazimo u same detalje radi kojih je moguće da povezano društvo plaća veću cijenu (npr. matica radi neke stvari za povezano društvo, a koje nisu uobičajene u odnosu prodavatelj – kupac), a s obzirom da Povezan d.o.o. nema pripremljenu studiju o transfernim cijenama, čini se da matica dosta skupo prodaje svoje proizvode povezanom društvu.

Ako pretpostavimo da društvo Povezan d.o.o. uvozi 1.000.000 komada opreme, ispada da na takav način matica „izvlači“ iz Hrvatske 1.500.000 EUR (broj komada x razlika u cijene između povezane i nepovezane osobe koja iznosi 1,5 EUR). Na takav način je plaćeno 300.000 EUR manje poreza na dobit (1.500.000 EUR x 20%) u Republici Hrvatskoj.

Na razini grupe je plaćeno manje 150.000 EUR poreza na dobit (razlika koja je iz RH alocirana u Srbiju od 1.500.000 EUR x (20% – 10% što predstavlja razliku u poreznim stopama).

Ako ne pripremite studiju o transfernim cijenama koja će biti u stanju pružiti obrazloženje zašto nastaje navedena razlika u cijeni između povezane i nepovezane prodaje, u slučaju nadzora od strane porezne uprave nalazite se na „čistom ledu“ te riskirate da Vam porezna uprava razreže obvezu od gore spomenutih 300.000 EUR poreza na dobit.

Zaključak

Kao što smo u uvodnom dijelu spomenuli, transferne cijene su kompleksno područje i potrebno im je pristupiti s velikom pažnjom.

Ako poslujete s inozemnim povezanim osobama (i s domaćim koje su u gubitku ili plaćaju nižu stopu poreza na dobit), u narednih godinu – dvije dana možete očekivati da će Vam na vrata pokucati porezni inspektor za transferne cijene.

Tada većina ostalih poreznih pitanja postaje zanemariva jer potencijalne dodatne porezne obveze koje proizlaze iz transfernih cijena mogu ugroziti poslovanje i najstabilnijih društava.

Izradite studiju o transfernim cijenama jer je porezna uprava spremna za nadzor transfernih cijena. Ključno je pitanje, da li ste spremni i Vi?

Tekst je u suradnji s portalom www.profitiraj.hr/beta pripremio Cinotti Revizija/Savjetovanje/Računovodstvo


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.