Tražite posao? Evo što je 62 posto ispitanika učinilo kako bi došlo do posla

Tražite posao? Evo što je 62 posto ispitanika učinilo kako bi došlo do posla

U vrijeme kada je nezaposlenost najabrže rastuća pojava u Hrvatskoj, 62 posto ispitanika posegnulo je za nekom mjerom koja bi im omogućila lakše zapošljavanje. Pokazala je to anketa koju je proveo portal MojPosao na više od 700 ispitanika u potrazi za odgovorom što građani najčešće poduzimaju kako bi se lakše zaposlili.

Vrijeme nezaposlenosti itekako je aktivno onim pojedincima koji ga koriste za pohađanje dodatne edukacije ili stjecanje drugih vještina koje bi im mogle olakšati zapošljavanje. Prema rezultatima ankete, najviše ispitanika, njih 34 posto, odabralo je dodatnu edukaciju kao mjeru koja bi im olakšala zapošljavanje. Ispitanici tako navode da  su završili tečajeve stranog jezika, tečaj za računovođu, tečaj za voditelja projekata financiranih iz EU fondova te poslijediplomski studij.

“Javljala sam se na sve besplatne edukacije koje sam mogla i uspjela sam dobiti i stipendiju za jednogodišnju edukaciju. Pomoglo je.”, kaže jedna ispitanica, dok druga napominje: “Problem su očito moje godine života i bez obzira na dodatnu edukaciju gotovo nitko me ne zove na razgovor za posao.”

Prekvalifikaciju je odabralo 16% ispitanika, uglavnom zato jer smatraju da ‘njihova struka nije dovoljno tražena ili cijenjena’.  Neka od zanimanja za koja su se ispitanici prekvalificirali su njegovateljica i varioc.

Mjera samozapošljavanja bila je rješenje za 12 posto ispitanika. To su ispitanici koji smatraju da im jedino samozapošljavanje nudi ‘budućnost i mogućnost pristojne zarade’. „Bolje je raditi sam za sebe 24 sata za normalnu plaću, nego za nekog drugog 24 sata i strahovati hoćeš li biti plaćen za odrađeni posao ili ne?“

Gotovo trećina ispitanika (31 posto) samo se javlja na oglase za posao, odnosno ne posežu za dodatnim mjerama koje bi im olakšale zapošljavanje. U pitanju su visokoobrazovani ili ispitanicima koji za takve mjere nemaju novca.

„Uz završen fakultet, već obavljenu dokvalifikaciju, postdiplomski koji ću završiti do nove godine, preostaje mi samo javljanje na natječaje“ kaže jedan od ispitanika, dok druga ispitanica zaključuje: „Prekvalifikaciju ili dodatnu edukaciju si nažalost ne mogu priuštiti, isto kao niti samozapošljavanje. Vrlo rado bi si platila školovanje ili tečaj, ali kako, kada nemam novca?“

Posao ne traži 6 posto ispitanika, a većinom je riječ o zaposlenima ispitanicima.

Podijeli

Odgovori

Top