Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Treća ekonomija svijeta bilježi najslabiji rast BDP-a u posljednjem desetljeću

Kineski BDP doživljava svoj najsporiji rast u posljednjih deset godina, prenosi Bloomberg. Rast bruto domaćeg proizvoda treće najveće svjetske ekonomije usporio je na 6,1 posto u prvom kvartalu 2009. godine u odnosu na 10 postotni rast od prošle godine.

Kineski BDP doživljava svoj najsporiji rast u posljednjih deset godina, prenosi Bloomberg. Rast bruto domaćeg proizvoda treće najveće svjetske ekonomije usporio je na 6,1 posto u prvom kvartalu 2009. godine u odnosu na 10 postotni rast od prošle godine.

Jedan od važnijih ekonomskih mjera za nastavak kineskog razvoja je poticanje vlastitih građana na potrošnju i investicije, pogotovo u vremenima kada su vanjske investicije smanjene. Kina ipak ima pozitivan BDP, za razliku od ostalih globalnih igrača, Amerike i Japana, koje se još uvijek bore sa recesijom.

Državne stimulacije pomažu

Stimulacijski plan kineskog premijera Wen Jiabao vrijedan 585 bilijuna dolara počeo je davati rezultate. Sljedeći koraci koji su nužni za oporavak su smanjenje poreza i poboljšanja zdravstvene zaštite. Do 2011. godine kineske vlasti žele 90 postotnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom za 1.3 milijarde stanovnika. Sve mjere usmjerene su prema ohrabrivanju Kineza za većom potrošnjom.

Prema kineskom državnom uredu za statistiku, industrijska proizvodnja ipak je u blagom porastu. U ožujku je porasla za 8,3 posto u usporedbi sa završnim mjesecom prvog kvartala 2008. godine. Državna ulaganja u tvornice i ostalu imovinu također je porasla za 28,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Razvoj zaostalih regija je prioritet

Neravnomjeran rast kineskog gospodarstva, primarno fokusiran na multimilijunske gradove, luke i industrijske zone otvara mogućnost stvaranja cjenovnih balona, te potencijalnih socijalnih nemira zbog izraženih razlika u životnim standardu.
– Sljedeći koraci države trebaju biti usmjereni prema tempiranju rasta kredita i razvoju regionalnog gospodarstva, – objašnjava ekonomist UBS-a Wang Tao za Bloomberg.

Američki pritisak na kinesku izvoznu politiku koja forsira podcijenjen Yuan je oslabila, što je dalo poticaj izvozu roba Iako su masovna otpuštanja u tvornicama još uvijek aktualna (prema Bloombergu milijuni kineza su dobili otkaze zbog smanjene proizvodnje) autoindustrija je zabilježila blagi rast prodaje automobila ovaj mjesec.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.