Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Tri nova fonda i rast većine starih – MP Invest ostvario najveći rast od 4,48 posto

Od novosti u proteklom tjednu potrebno je spomenuti početak rada triju nova fonda, po jedan dionički, mješoviti i novčani fond. Također, dvije trećine domaćih fondova je usprkos padu Crobexa od 4,97 posto u proteklom tjednu ostvarilo pozitivne rezultate, prenosi Bankamagazine.

Od novosti u proteklom tjednu potrebno je spomenuti početak rada triju nova fonda, po jedan dionički, mješoviti i novčani fond. Također, dvije trećine domaćih fondova je usprkos padu Crobexa od 4,97 posto u proteklom tjednu ostvarilo pozitivne rezultate, prenosi Bankamagazine.

Tjedni prinosi kreću se u rasponu od 5,02 do -5,58 posto. Od 91 fondova, njih 61 je porastao, a 30 ih je ostvarilo negativne rezultate.

Novi fondovi na tržištu

Od novosti u proteklom tjednu potrebno je spomenuti početak rada triju nova fonda, po jedan dionički, mješoviti i novčani fond. Ulagači tako na izbor imaju dva nova fonda koji ulažu u druge fondove – takozvani fond fondova. Dionički fond je AC Global Dynamic Emerging Markets (AC GDEM), a mješoviti AC Global Balanced Emerging Markets (AC GBEM).

Novi novčani fond koji je denominiran u eurima, pokrenuo je Agram Invest. Fond Agram Euro Cash je tako drugi novčani fond na tržištu koji je denominiran u eurima. Svi fondovi koji su s radom počeli proteklog tjedna ne zaračunavaju ulaznu naknadu.

Dvije trećine fondova bilježi rast

Od 44 dionička fonda, u proteklom tjednu 15 ih je palo. Fondovi koji su najviše porasli su oni koji pretežno investiraju na tržišta u razvoju i Aziju. Najviše, za 5,02 posto, je porasla vrijednost fondu MP-Bric.HR koji najviše investira u Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Slijede ga KD Victoria, koji je porastao za 4,89 posto, MP-Global.HR s tjednim rastom od 4,48 posto i PBZ I-Stock koji je dobio 4,03 posto.

Najveći pad bilježe OTP indeksni fond s minusom od 5,58 posto i Fima Maximum koji je pao za 1,41 posto.

Najbolji rezultati novčanih fondova

Kod mješovitih fondova na vrhu pozitivne ljestvice nalazi se KD Balanced s rastom od 3,04 posto. HPB global je s rastom od 2,27 posto zauzeo drugo mjesto među mješovitim fondovima, dok su najveće padove zabilježili Agram Trust (-2,01 posto) i Raiffeisen Balanced (-1,48 posto).

Jednaki omjer pozitivnih i negativnih rezultata imali su i obveznički fondovi. Tjedne promjene koje su ostvarili obveznički kreću se od 0,13 do -0,52 posto. Najviše, za 0,13 posto, su porasli KD Adria Bond i HPB Obveznički. Najveći pad bilježe Select Eurobond sa 0,52 posto i HI-conservative sa 0,42 posto

Novčani fondovi su uobičajeno svi porasli. Njihovi tjedni prinosi kreću se u rasponu od 0,06 do 0,18 posto a predvode ih Raiffeisen Cash i HI-cash oboje s rastom od 0,18 posto.

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

Strojarska i prometna škola Varaždin sa svojim partnerima (Školom za cestovni promet Zagreb, Srednjom školom Zlatar, Srednjom strukovnom školom Velika Gorica i Strojarskom tehničkom...

EU fondovi

U sklopu Športsko-rekreativnog centra „Stari grad“ u Pokupskom jučer je održana finalna konferencija i medijska promocija projekta „Žitni put, Kupa – Sava“, koji je...

Novosti

Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima Hrvatske gospodarske komore (HGK) i ove je godine prestižnu nagradu Top of the Funds dodijelilo Allianz Portfoliu, a...

Novosti

Cilj je osigurati pomoć radnicima koji su po zatvaranju tvornica ostali bez prihoda i beneficija. To pitanje je problem u zemljama u kojima zakon...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.